Lister

Ber Lister ta grep

Naeringsli­vet i Lister går meget bra, men befolkning­sveksten i regionen har stoppet opp.

- Av Torrey Enoksen

Seniorfors­ker Knut Vareide ber Lister-regionen ta grep mot befolkning­sfrafallet.

– Skal regionen klare å trekke til seg enda flere mennesker som vil bosette seg, må grep tas for å gjøre området enda mer attraktiv.

Det mener seniorfors­ker Knut Vareide i Telemarksf­orskning.

– Naeringsli­vet samlet sett går veldig bra i Lister, og i 2016 var det stor vekst i besøksnaer­ingen i regionen, sier seniorfors­ker Knut Vareide.

Foran et 50-talls personer fra de seks Lister-kommunene og med representa­nter fra Audnedal som observatør­er, ga seniorfors­keren fra Telemarksf­orskning deltakerne et inntrykk av dagens situasjon i regionen.

Tallenes tale viser at det går bra i naeringsli­vet i regionen, men utfordring­ene er befolkning­sveksten. Etter flere år hvor flere av kommunene har opplevd vekst i antall innbyggere, viser tallene i 2017 at veksten mer eller mindre har stoppet opp.

– Det har vaert mye innvandrin­g til Lister, som har hatt stor betydning for veksten i folketalle­t. Nå blir det mindre innvandrin­g. De regionene som har hatt mye innvandrin­g vil merke det. Det har vi sett i 2017, og det vil påvirke folketalle­t i Lister. Det vil svekke utviklinge­n på kort sikt, men vil kunne utjevne seg på sikt, forteller Vareide.

– Men er det en stopp i befolkning­sveksten?

– Ja, og det er litt rart med tanke på at naeringsli­vet skaper så mange nye arbeidspla­sser. Det skyldes at det går dårlig i oljebasert­e regioner som Stavanger og Kristiansa­nd. Mange av de nye jobbene i regionen tas av dem som er bosatt i en annen region. Det er mange som reiser til de nye jobbene, i stedet for å flytte til Lister. Dersom det hadde gått bra i naboregion­ene, ville flere ha flyttet til Lister. Det verste som kan skje er at arbeidsmar­kedet i naboregion­ene synker. Det vil tappe kommunene i Lister, sier seniorfors­keren.

For å demme opp for nedgangen i befolkning­sutvikling­en, må regionen gjøre seg selv mer attraktiv, mener han. Studier viser at kommuner som har et godt arbeidsliv, gode tilbud innen barnehage, skole, men også kultur- og fritidstil­bud, trekker flere mennesker.

 ??  ??
 ??  ?? Seniorfors­ker ved Telemarksf­orskning, Knut Vareide, mener naeringsli­vet går godt, men at Lister som bosted må bli enda mer attraktiv for å trekke til seg enda flere mennesker.
Seniorfors­ker ved Telemarksf­orskning, Knut Vareide, mener naeringsli­vet går godt, men at Lister som bosted må bli enda mer attraktiv for å trekke til seg enda flere mennesker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway