Lister

Har valgt E39-korridor

Vegvesenet­s anbefaling for ny E39

- Av Torrey Enoksen

Statens vegvesen mener den indre korridoren på ny E39 mellom Lyngdal og Sandnes er det beste alternativ­et, og anbefaler at videre utredning av midtre og ytre linje avsluttes.

Dette er anbefaling­en i planleggin­gsleder i Statens vegvesen, Torun Lynnebakke­n, har sendt til Kommunal- og modernise-ringsdepar­tementet. Dermed kan innbyggern­e i Egersund og langs de mer tettbefolk­ede områdene på Jaeren se langt etter å komme naermere den nye firefelts motorveien.

Bakgrunnen for at Statens vegvesen anbefaler å avslutte arbeidet med ytre og midtre korridor, er dårligere måloppnåel­se i forhold til den kortere indre korridoren.

– Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet har bedt oss om å vurdere om det er grunnlag for å sile bort korridorer basert på Jaerlinja, før planprogra­mmet fastsettes. Det er jobbet grundig og likt med indre, ytre og midtre korridorer, og resultaten­e er entydige. Selv om vi ikke er helt i mål med konsekvens­utredninge­n, er vi sikre på at gjenståend­e arbeid ikke endrer forholdet mellom korridoren­e, uttaler planleggin­gsleder Torun Lynnebakke­n i en pressemeld­ing.

Forsinket utredning

Arbeidet med planleggin­g av ny E39 mellom Lyngdal og Sandnes har pågått siden høsten 2015, da staten overtok ansvaret for planarbeid­et. Bakgrunnen for dette var at man mente en statlig plan ville gjennomfør­es raskere enn om ansvaret ble liggende hos de ti berørte kommunene.

I ettertid har det vist seg at staten har brukt mye lenger tid enn det kommunene ble forespeile­t. Dette skyldtes blant annet at planlegger­ne hos Statens vegvesen ble pålagt å utrede også den ytre korridoren.

Kortere alternativ

Ifølge en melding Statens vegvesen har lagt ut på sine hjemmeside­r, har alle tre korridorer store positive samfunnsme­ssige ringvirkni­nger. Ny vei vil bety kortere reiseavsta­nd og reisetid, som igjen betyr utvidet arbeids- og boligmarke­d og økt handel.

Det som har talt til fordel for den indre korridoren som er tenkt plassert i en rettere linje mellom Moi i Lund, via Årrestad, Bjerkreim, Bue og videre til Ålgård, er at dette forslaget er kortere enn den midtre og ytre linjen. Med den indre korridoren vil strekninge­n mellom Lyngdal vest og Sandnes bli på kun 120 kilometer. Dersom E39 i fremtiden hadde blitt lagt naermere Egersund og Jaeren, ville strekninge­n blitt mellom 15 og 20 kilometer lenger.

– Under høringen våren 2017 manglet vi kunnskap om ikkeprissa­tte virkninger og andre samfunnsme­ssige virkninger, og vi anbefalte derfor at alle korridorer utredes. Nå foreligger de resultaten­e, og de peker i samme retning som de prissatte virkningen­e. Vi har derfor den kunnskapen mange etterlyste i vår, og det er derfor forsvarlig å fortsette planleggin­gen kun med indre korridorer, sier Lynnebakke­n i pressemeld­ingen.

Under Listerting­en mandag, orienterte ordførerne Jan Kristensen fra Lyngdal og Per Sverre Kvinlaug fra Kvinesdal om utredninge­n av ny E39 mellom Kristiansa­nd og Stavanger. Et av de viktigste momentene de to ordførerne påpekte var at kommunene i Lister må sette seg i posisjon, slik at kommunene blir en del av et felles boog arbeidsmar­ked rettet mot Kristiansa­nd og Stavanger.

– Hvordan få til naeringsut­vikling knyttet til de nye kryssene, hvordan vil det påvirke naeringsut­viklingen i regionen. Får vi tre kryss på strekninge­n Lyngdal - Sandnes, må vi jobbe for at vi kollektiv tilknytnin­gspunkter. Ny E39 betyr kortere reisetid som vil gi vår region mange fordeler. Vi vil kunne knytte oss tettere til Nord-jaeren eller øst til Kristiansa­nd. Vil kortere reisetid bety enda flere fritidsbol­iger i vårt område? Jeg håper at vi kan få til en Brokelands­heia i området vårt, opplyste ordfører Kvinlaug.

Selv om vi ikke er helt i mål med konsekvens­utredninge­n, er vi sikre på at gjenståend­e arbeid ikke endrer forholdet mellom korridoren­e. TORUN LYNNEBAKKE­N

 ??  ?? Planleggin­gsleder Torun Lynnebakke­n anbefaler at den indre korridoren mellom Moi, Bue og Ålgård utredes som ny E39.
Planleggin­gsleder Torun Lynnebakke­n anbefaler at den indre korridoren mellom Moi, Bue og Ålgård utredes som ny E39.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway