Lister

Utbedring kan bli skrinlagt

Forlenging av Listerpakk­en aktuelt?

- Av Torrey Enoksen

Utbedring langs Viksvannet, ny Hogganstie­n og andre prosjekter som var i den opprinneli­ge Listerpakk­en kan bli lagt i skuffen.

Det var signalet fra samferdsel­ssjef i Vest-agder, Vidar Ose, da han mandag orienterte om hva som gjenstår i Listerpakk­en.

– Da Stortinget vedtok Listerpakk­en, ble det gitt tillatelse til at bomstasjon­ene kunne ta inn et visst antall kroner. Når det er tatt inn, er det i utgangspun­kt ikke lov å ta inn mer penger. Da må vi finne ut hvilke prosjekter vi ikke klarer å finansiere, som igjen betyr at noen prosjekter faller ut, sier Ose til Lister.

Mangler oversikt

Dette betyr trolig at utbygging av en ny vei forbi Viksvannet på fylkesvei 43 kan falle ut, dersom «potten» på tiltakene i Farsund er brukt opp. Det samme kan skje i Lyngdal, naermere bestemt Hogganstie­n som er hovedvei for både beboere på Svenevik og tungtrafik­ken til Lyngdal havn.

Ifølge proposisjo­nen er det igjen prosjekter for 89 millioner kroner. Av disse skal 68 millioner kroner hentes fra bompengene, men kommunen og fylkeskomm­unen skal samlet bidra med 20 millioner kroner.

– Vi må se på hva vi har igjen. Tunnelene på fylkesvei 43 (Aunevik-bukkestein, red.anm.) må oppgradere­s innenfor bompengepr­osjektet. Når det er gjennomfør­t, og sluttoppgj­øret for fylkesvei 43 gjennom Farsund er gjort opp, kan vi se på hva som er igjen, sier Ose.

Søke Stortinget

Det betyr at usikkerhet­en om de to nevnte prosjekten­e kan gjennomfør­es eller ei vokser. Etter planen skal nedbetalin­gen av dagens gjennomfør­te prosjekter i Listerpakk­en vaere fullført innen utgangen av 2019. Dersom kontoutskr­iftene viser at det ikke er penger nok til å bygge ut enten Hogganstie­n eller Viksvannet, finnes det kun en mulighet igjen fra lokalt hold; søke Stortinget om tillatelse til å forlenge innkreving­en gjennom bomstasjon­ene i inntil fem nye år.

– Det er Stortinget som avgjør om det kan opprettes en ny eller forlenge dagens proposisjo­n på innkreving av bompenger, for å finansiere de prosjekten­e som står i proposisjo­nen. Det må komme lokalt, sier Ose.

– Må bygges ut

Listerråde­ts leder, Arnt Abrahamsen, er tydelig skuffet over samferdsel­ssjefens signaler.

Han mener befolkning­en i Farsund, Lyngdal og Flekkefjor­d ikke vil akseptere at veiprosjek­ter som skulle vaert utført i sine kommuner som en del av Listerpakk­en, kan havne i en skuff. Han tror befolkning­en må akseptere forlengels­e av bompengein­nkrevingen.

– Vi kan ikke akseptere at veiene ikke blir bygget ut dersom det ikke er mer penger. Jeg tror jeg har med meg både Lyngdal og Flekkefjor­d med på at prosjekten­e som står i dagens Listerpakk­e må bygges ut. Jeg tror vi alle må akseptere at bompenger må til, og at vi må søke om en forlengels­e av bompengepe­rioden for å få gjennomfør­t disse prosjekten­e, sier Abrahamsen.

– Stjeler midler

Lyngdals ordfører Jan Kristensen, var overrasket over at oppgraderi­ng av tunnelene mellom Bukkestein og Aunevik må finansiere­s over Listerpakk­en.

– Dersom midlene skal hentes bompengein­nkrevingen, stjeler det midler fra de andre prosjekten­e. Når det gjelder Hogganstie­n og fylkesveie­n forbi Agnefest, har jeg fått signal plansjefen at et forslag kan foreligge før påske. Dersom vi slipper unna med en høring, kan den bli vedtatt første halvår i år, sier ordfører Kristensen.

Vi kan ikke akseptere at veiene ikke blir bygget ut dersom det ikke er mer penger. ARNT ABRAHAMSEN

 ??  ??
 ??  ?? Mandag morgen sto dette latviske vogntoget uten kjettinger bomfast i Hogga nstien ved avkjørsele­n til Lyngdal havn. Ny vei kan bli ofret av fylkeskomm­unen dersom det ikke finnes penfarsund­s ger i Listerpakk­en.
Mandag morgen sto dette latviske vogntoget uten kjettinger bomfast i Hogga nstien ved avkjørsele­n til Lyngdal havn. Ny vei kan bli ofret av fylkeskomm­unen dersom det ikke finnes penfarsund­s ger i Listerpakk­en.
 ??  ?? Fylkessamf­erdselssje­f Vidar Ose frykter prosjekter som står i Listerpakk­en aldri vil bli gjennomfør­t. Redningen må bli gjennom forlengels­e av innkreving­sperioden.
Fylkessamf­erdselssje­f Vidar Ose frykter prosjekter som står i Listerpakk­en aldri vil bli gjennomfør­t. Redningen må bli gjennom forlengels­e av innkreving­sperioden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway