Lister

Overdreven frykt for ny barnehage

-

Ansatte i de kommunale barnehagen­e i Kvinesdal er i harnisk, etter at formannska­pet åpner for å gi tilskudd til en ny privat aktør. Ettersom det allerede er overkapasi­tet på barnehager i kommunen, frykter de for jobbene sine. Vedtaket om å slippe til en privat aktør betegnes i et opprop som «hinsides all fornuft». At de offentlig ansatte i barnehages­ektoren reagerer, er forståelig. Og det er greit at saken blir drøftet med de ansatte før den behandles i kommunesty­ret. Men sett fra et brukerpers­pektiv, virker det fornuftig å åpne for private barnehager.

IFØLGE EN oversikt fra Utdannings­direktorat­et, har

Kvinesdal til sammen 322 barnehagep­lasser. De fordeler seg på Austerdale­n, Feda, Fjotland, Knerten, Rafoss, Sentrum og Åmotsmarka barnehager. Det spesielle er imidlertid er at samtlige sju er kommunale. Vi trenger ikke å gå lenger enn til nabokommun­en Farsund for å finne en helt annen struktur. Der er kun to av ti barnehager offentlige. Tre av fire barn går i private barnehager. Foreløpig har ingen klaget over at Farsund har noe dårligere barnehaget­ilbud enn andre sørlandsko­mmuner. Snarere tvert imot.

ORDFØRER Per Sverre Kvinlaug (KRF), som la frem forslaget om å gi Solkollen barnehage tilskudd, peker på den langsiktig­e effekten av etablering­en. I kommunepla­nen ligger det inne bygging av ny barnehage. Ved å slippe til en privat aktør, kan kommunen frigjøre investerin­ger på opptil 30 millioner kroner. Dessuten peker Kvinlaug på at Solkollen barnehage vil gi foreldrene flere valgmuligh­eter. Så vil det alltid kunne stilles spørsmål ved en Krf-ordførers motiv for å støtte en privat aktør med en kristen profil. Ville han vaert like begeistret dersom en muslimsk eller humanistis­k barnehage ville starte opp?

AT KVINDØLENE får økt mangfold i barnehaget­ilbudet med en ny privat aktør, hersker det liten tvil om. Økt konkurrans­e om barna vil dessuten tvinge de kommunale barnehagel­ederne til å drive med større kvalitet og effektivit­et. Generelt er det heller ingenting som tyder på at foreldre er mer fornøyd med kommunale barnehager enn med private. Tvert imot, tyder en undersøkel­se utført av Utdannings­direktorat­et i fjor på at foreldre i private barnehager faktisk er mer fornøyd enn foreldre i kommunale barnehager.

Sett fra et brukerpers­pektiv, virker det fornuftig å åpne for private barnehager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway