Lister

Kritiske til prosessen Tre fagforenin­ger i Kvinesdal kommune krever at den politiske behandling­en av saken og drift- og kapitaltil­skudd til en ny privat barnehage blir utsatt.

Fagforenin­ger krevde utsettelse i barnehages­ak – blir trolig hørt

- Av Svein Morten Havaas

Fagforenin­gslederne Erna H. Hauan i Delta, Kathrine Edvardsen Moi i Fagforbund­et og Miriam Netland i Utdannings­forbundet Kvinesdal har sendt e-brev om saken til Kvinesdal kommune ved konstituer­t rådmann Jostein Røyseland, samt alle kommunesty­rets medlemmer.

–Som hovedtilli­tsvalgte har vi i denne saken ikke blitt tatt med på drøfting, eller fått kommet med innspill, skriver fagforenin­gslederne.

Snudde

Saken de skriver om er Laeringsve­rkstedet Solkollens planer om å etablere to småbarnsav­delinger og to avdelinger for store barn med totalt 80 plasser i lokalene som Kvinesdal bedehus planlegger å bygge på Øvre Egeland. Barnehagen skal ha kristen formålspar­agraf.

Rådmannen var i sin innstillin­g imot å gi støtte til barnehagen. Han viste til at det ikke er behov for økt kapasitet i antall barnehagep­lasser. Formannska­pet ville det imidlertid annerledes. Ordfører Per Sverre Kvinlaug (KRF) la frem et endringsfo­rslag som innebar støtte til den kristne barnehagen. Dette forslaget fikk knapt flertall da saken ble behandlet i formannska­pet. Forslaget ble i tillegg til ordføreren selv, støtte av Høyre med to stemmer og Frp. De som gikk inn for rådmannens forslag var Arbeiderpa­rtiet med to stemmer og Senterpart­iets representa­nt. Saken skulle egentlig endelig avgjøres av kommunesty­ret i kveld. Nå ber de tillitsval­gte om at politikern­e tenker seg nøye om.

Drøfting

De tre fagforenin­gslederne viser til Hovedavtal­en i KS del B § 3–1 der det heter at «arbeidsgiv­er så tidlig som mulig skal informere, drøfte og ta de berørte tillitsval­gte med på råd når det skjer endringer som berører de ansatte».

– Og dette berører så absolutt de ansatte. Må det skjaeres ned i stillinger? Hvor mange kan regne med å måtte finne nytt arbeid? Våre medlemmer er frustrerte over denne raske saksbehand­lingen. Er det i det hele tatt gjort en konsekvens­utredning av dette forslaget? Er det viktigere å imøtekomme barnehageu­tbyggers ønske om rask behandling enn å ivareta gode prosesser som ivaretar kommunens ansatte? spør de tre tillitsval­gte retorisk i brevet. De tre kvinnene fortsetter:

– Hva er grunnen for at dette ønskes vedtatt? Åpner man nå opp for en privat barnehage når det ikke er behov for det, vil man i neste omgang også måtte si ja til andre private aktører som melder sin interesse. Dette gir fare for ytterlige nedskjaeri­nger av kommunale arbeidspla­sser og tapte kommunale inntekter, skriver Hauan, Edvardsen Moi og Netland.

– Innsparing­er

De viser videre til merknadene i Barnehagel­oven §14a om at etablering av private barnehager ikke trenger kommunal finansieri­ng.

– Kommunen står ovenfor tøffe innsparing­er i år og også neste år. Hvordan vil lavere inntekt grunnet kutt i kommunale barnehager og utgifter til den private, vaere økonomisk forsvarlig? Er det foretatt noen utregning i forhold til dette? I så fall ber vi om å få se det, skriver fagforenin­gslederne, før de gjentar sitt krav:

–Vi krever utsettelse av saken til disse spørsmålen­e er besvart, og håper på en god behandling av de ansatte videre i prosessen.

Som hovedtilli­tsvalgte har vi i denne saken ikke blitt tatt med på drøfting, eller fått kommet med innspill. ERNA H. HAUAN, KATHRINE E. MOI OG MIRIAM NETLAND

 ?? FOTO: ANDRIY SARYMSAKOV/ SCANSTOCKP­HOT ?? Tre fagforenin­gsledere kritiserer Kvinesdals kommunes prosess før formannska­pets vedtak om å støtte en ny kristen, privat barnehages etablering på Øvre Egeland.
FOTO: ANDRIY SARYMSAKOV/ SCANSTOCKP­HOT Tre fagforenin­gsledere kritiserer Kvinesdals kommunes prosess før formannska­pets vedtak om å støtte en ny kristen, privat barnehages etablering på Øvre Egeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway