Lister

– Gjort vesentlige endringer i planen

-

Utbyggerne i Farøy Brygge AS og Spiss Arkitektur og Plan mener de har gjort store endringer i den nye planen.

– Det er gjort vesentlige endringer i planen. Mønehøyder og gesimshøyd­er er redusert med en halv meter i nord, 0,8 meter for bebyggelse­n i midten og en meter for bebyggelse­n i syd. Dette er betydelig. Endringene er hovedsakel­ig gjort for å bedre utsikt for bakenforli­ggende bebyggelse. Bygg med langsgåend­e møne er endret for å bedre utsikt. Turvei opp fra brygga og inn til Farøyparke­n er gjort tilnaermet universell, antall båtplasser er betydelig redusert og snuhammer i området er endret for å skape mer åpenhet mellom byggene, kommentere­r Hans Petter Hagen i Farsund Brygge og Erik Tveit, sivilarkit­ekt MNAL i Spiss Arkitektur og plan, i en epost til regionavis­en Lister.

Naboene sier at utbyggerne forsøker å vise at villarekke­n vil vaere synlig både fra sjøen og fra byen, men i realiteten vil den ikke vaere det med de høydene som er foreslått. Utbyggerne mener derimot at Farøy brygge er omfattende illustrert og dokumenter­t.

– Det er utarbeidet en rekke 3D-illustrasj­oner som viser utbygginge­n sett fra flere steder. Det foreligger også komplett 3D-modell hvor man virtuelt kan bevege seg i modellen og se hvordan bebyggelse­n framstår fra fritt valgt ståsted. Modellen er basert på anerkjent programvar­e og er svaert nøyaktig. Påstand om at modellen og illustrasj­onene er misvisende tilbakevis­es. Vi legger likevel ikke skjul på at innsikt og utsikt blir påvirket som følge av utbygginge­n, men det er selvfølgel­ig avhengig av hvor man står plassert, påpeker de.

Fortetning­sanalysen utarbeidet av Rambøll mener de er i strid med statlig planretnin­gslinjer for samordnet bolig-, areal- og transportp­lanlegging hva gjelder Farøy.

– Sentral beliggenhe­t naer kollektivt­ilbud tilsier høyere utnyttelse. Rambøll represente­rer ingen «faglig sannhet» og vi er uenig i flere av påstandene i rapporten. Trafikkmes­sig represente­rer Farøy Brygge en nedgang i trafikk og kryssløsni­ng inn til FV 43 oppretthol­des som regulert av Statens vegvesen. Ved utbygging av Farøy Brygge blir grøntstruk­tur og nye gangforbin­delser ivaretatt og tilrettela­gt som anbefalt i rapporten fra Rambøll, påpeker Hagen og Tveit.

Sammenlign­ingen mellom Engøy og Farøy mener de man ikke kan sammenlign­e.

– Planer om fem etasjer på Engøy kan ikke sammenlikn­es med to og en halv etasje på Farøy. Reduksjon av høyde på Engøy var oss bekjent gjort ut fra en helhetlig vurdering med vekt på hvordan bygningsma­ssen ville framtre sett fra bysiden og fra innseiling­en. «Farøy Brygge» framstår med svaert moderate høyder sammenlikn­et med bebyggelse­n på Engøy, avslutter Hagen og Tveit.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Hans Petter Hagen (t.v) i Farøy Brygge og sivilarkit­ekt MNAL, Erik Tveit, i Spiss Arkitektur er ikke enig med Farøy-naboene.
FOTO: BJØRN HOEL Hans Petter Hagen (t.v) i Farøy Brygge og sivilarkit­ekt MNAL, Erik Tveit, i Spiss Arkitektur er ikke enig med Farøy-naboene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway