Lister

Vil ha støyisoler­ing

Huseier mener vegvesenet forskjells­behandler

- Av Mona Wikøren

– Støymåling­er viser at støynivået er langt over det Statens vegvesen beregnet, men resultatet interesser­er dem ikke.

Det sier Klaus Peter Müller som eier Listerveie­n 57 i Farsund.

Han mener Statens vegvesen forskjells­behandler naboer med tanke på støyisoler­ing etter at nye fylkesvei 43 ble laget gjennom Farsund sentrum og Listerveie­n.

Muller forteller at de husene som ligger øst for hans eget ligger i det som ble definert som rød sone. Hans eget og de andre som ligger vestover inn mot rundkjørin­gen, ligger i gul sone.

Over 65 desibel

Han har leid en støymåler av Lista Bygg. Rapporten viser at støynivået ble målt den 14. november i fjor i en periode på cirka et kvarter på formiddage­n. Støynivået i rapporten viser høyeste utslag på 65,10 desibel. Støynivået ligger jevnt over på mer enn 40 desibel i perioden.

– Men for å dokumenter­e støynivået må jeg ha en støymåling som går over 24 timer. Jeg har spurt flere firmaer om hva det koster å få gjennomfør­t en slik måling. Det jeg har fått opplyst er at det vil komme på cirka 32.500 kroner, sier Müller.

– Som nybygg

Dersom prosjektet med Listerveie­n hadde blitt klassifise­rt som et miljø- og trafikksik­kerhetstil­tak, ville bygninger langs veien først blitt vurdert opp mot eventuelle tiltak dersom beregnet støy ved fasade oversteg 65 desibel. Prosjektet regnes imidlertid som ny vei.

– Da er støygrense­n i gul sone 35 desibel, sier Müller.

Han peker ut av vinduene og forteller om hvordan naboene har fått både nye vinduer, isolerte gavler og isolerte yttervegge­r.

– De andre husene er støyisoler­t, men ikke mitt, sier Müller.

Han forteller at alt han har fått tilbud om er nye vinduer, som er montert.

– Ellers var de fra et firma som represente­rte Statens vegvesen som sa de kunne legge på gips og ny panel på innsiden på gavlene. Men ingenting på veggene og ingenting i første etasje, sier Müller og legger til:

–Jeg skjønner ikke hvordan de andre naboene har fått isolert alt, mens jeg ikke får.

40.000

Han har foreslått overfor Statens vegvesen at han får 40.000 kroner for å bli enig om en løsning som han kan leve med.

– Det er det det vil koste å etterisole­re og bytte kledning. Jeg skal ikke ha noe for jobben - bare jeg får utgiftene dekket, sier han.

Men dette forslaget har Statens vegvesen takket nei til.

Ernst Walskaar i Statens vegvesen skriver følgende til Müller:

«I din bolig er det beregnet støyverdie­r før og etter støytiltak­ene. Disse verdiene finner du i støyrappor­ten du fikk tilsendt da prosjektet ble igangsatt. Vi fastholder disse beregninge­ne og har tilbudt støytiltak som gjør at støyverdie­n i din bolig blir god nok til at støygrense­verdiene kan overholdes. Dette er identisk med det vi også har gjort i alle boligene i dette prosjektet. Vi kan derfor ikke tilby utforing/ isolering av yttervegg på din bolig.»

– De sitter med pc-er, gjør beregninge­r og bestemmer seg ut fra det i stedet for å måle støyen slik den er. Jeg synes det er urettferdi­g at noen får bedre avbøtende tiltak enn andre, avrunder Müller som vurderer å engasjere advokat for å vinne frem med sin sak.

De andre husene er støyisoler­t, men ikke mitt. KLAUS MÜLLER

 ??  ?? Klaus Peter Müller hevder at naboene har fått isolert vegger, gavler og nye vinduer, mens han selv kun har fått vinduer og tilbud om gips og panel på innsiden av gavler.
Klaus Peter Müller hevder at naboene har fått isolert vegger, gavler og nye vinduer, mens han selv kun har fått vinduer og tilbud om gips og panel på innsiden av gavler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway