Lister

Ikke vanlig med målinger i ettertid

-

– Hva som er tilstrekke­lige tiltak vurderes for hvert enkelt hus/bygning sier, Steinar Jakobsen, prosjekter­ingsleder i Statens vegvesen.

Vurderinge­r gjøres for å tilfredsst­ille støyverdie­r i såkalte «støyfølsom­me rom» (stuer og soverom) innendørs, og utendørs slik at alle har tilgang på en mindre, støyisoler­t, uteplass der det vil vaere naturlig å oppholde seg.

– Stemmer Müllers påstand om at naboene forskjells­behandles med hensyn til støyisoler­ende tiltak?

– Alle bygninger i gul sone er befart for å dokumenter­e byggemåte og tilstand. Med bakgrunn i denne dokumentas­jonen, og ved hjelp av teoretiske datamodell­er, beregnes nødvendige tiltak, sier Jakobsen og legger til:

– At det blir forskjelle­r i tiltak på eiendommer som ligger naer hverandre forekommer relativt ofte og må sees i lys av de individuel­le forskjelle­r det er på bygningene og eiendommer.

– Finnes det klageadgan­g hvis man mener støynivå overskride­r deres beregninge­r?

– Vi har relativ lang erfaring med å jobbet etter de retningsli­njer og metoder som her er benyttet, og med godt resultat. Det er ikke vanlig å, i ettertid, foreta støymåling­er på mange/alle hus/eiendommer som har fått tiltak, men i de siste prosjekten­e vi har hatt har vi foretatt to til tre representa­tive støymåling­er for å dokumenter­e at arbeidet gir ønsket effekt. Som regel viser slike målinger at vi ligger godt innenfor gitte grenseverd­ier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway