Lister

Pisk mot matsvinn

-

Skal man få naeringsmi­ddelindust­rien, serverings­bransjen og dagligvare­butikkene til å slutte å kaste mat, holder det ikke med gulrøtter. Det mener en samlet opposisjon – og dermed et flertall – på Stortinget. Følgelig blir Regjeringe­n nå pålagt å fremme en lov hvor bransjeakt­ørene påbys å «donere all spiselig overskudds­mat til veldedige formål og sekundaert til dyrefor». Påbudt skal det også bli å offentligg­jøre nøkkeltall for matsvinn og å dokumenter­e reduksjon i det såkalte matsvinnet. At det er en viktig sak opposisjon­spartiene her tar opp, er hevet over tvil. Anslagsvis kastes det årlig 350.000 tonn fullt spiselige matvarer. I klimasamme­nheng tilsvarer dette utslippet fra 430.000 biler.

Like tankevekke­nde er de etiske sidene ved å destruere slike matmengder i en verden hvor matmangel fortsatt utgjør et alvorlig problem. Det er da også flere år siden det norske matsøppelb­erget ble satt på den politiske dagsordene­n. I fjor høst konkludert­e imidlertid Regjeringe­n med at det ikke var behov for en egen lov. Da signerte nemlig davaerende klimaog miljøminis­ter Vidar Helgesen (H) det han karakteris­erte som verdens mest ambisiøse avtale mot matsvinn.

Bak avtalen står alle bransjeorg­anisasjone­r og kjeder av noen størrelse, en avtale hvor de forplikter seg til å gjennomfør­e de tiltakene som stortingsf­lertallet nå sørger for å få lovfestet og med konkrete, ambisiøse mål for å kutte svinnet. I begrunnels­en for sitt lovpålegg peker opposisjon­en på et matsvinnmå­l som ikke ble oppfylt i perioden 2010-2015. Men

Utålmodigh­et kan vaere en god egenskap. Og å påføre Regjeringe­n noen små leggspark kan vaere en fristelse. Her bør opposisjon­spartiene sortere sine følelser. Men selv ved å erstatte gulrot med pisk overfor naeringsli­vet har man bare tatt tak i en begrenset del av problemet. Fra norske husstander baeres én av fem baereposer med mat ut igjen som avfall. Folk flest står for den største andelen sløsing og svinn. En for- eller påbudslov overfor husstanden­e er tross alt ikke foreslått. Men mer kreativite­t i det holdningsd­annende arbeidet burde vaere en utfordring for alle gode krefter.

Mye taler for at den frivillige, og mindre byråkratik­revende, avtalen burde ha fått en sjanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway