Lister

Kommunen får pålegg

Arbeidstil­synet truer Lyngdal kommune med tvangsmulk­t

- Av Tom Arild Støle

Arbeidstil­synet truer med tvangsmulk­t dersom kommunen ikke følger opp fire pålegg innen enhet for psykisk helse og habiliteri­ng.

Kommunen har fått frist på seg til 1. mars med å få ting på stell.

Bakgrunnen for påleggene fra Arbeidstil­synet er et tilsyn som ble gjennomfør­t ved kommunens enhet for psykisk helse og habiliteri­ng 23. oktober i fjor.

Her ble det avdekket fire forhold der kommunen ikke retter seg etter reglene. Blant annet må Lyngdal kommune forbedre virksomhet­ens kartleggin­g og risikovurd­ering ved arbeidssit­uasjoner som kan medføre at arbeidstak­er blir utsatt for vold og trussel om vold. Kommunen pålegges å utarbeide planer og iverksette tiltak for å redusere risikoen.

Risiko-vurdering

Arbeidstil­synet skriver i sin rapport at dette er forhold som kan ha vesentlig betydning for ansattes fysiske og psykiske helse.

Det foreligger også brudd på bestemmels­en om vurdering av risiko ved alenearbei­d. Under tilsynet kom det ifølge Arbeidstil­synets rapport fram at arbeidsgiv­er ikke har dokumenter­t vurdering av om det foreligger saerlig risiko knyttet til dette.

Arbeidstil­synet pålegger Lyngdal kommune å vurdere om det foreligger saerlig risiko knyttet til alenearbei­d, og om nødvendig iverksette tiltak for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmil­jø.

Arbeidspla­ss

Kommunens enhet følger heller ikke reglene når det gjelder utforming og innredning av arbeidspla­sser og arbeidslok­aler.

Under tilsynet kom det fram at kommunen ikke har utformet og innredet arbeidspla­ssen og arbeidslok­alene med saerlig hensyn til fare for vold og trussel om vold. Det pekes i Arbeidstil­synets rapport på at det er gjort risikovurd­erende tiltak som rutine for låsing av dører og ingen utlevering av medisiner. Det legges imidlertid til at arbeidsgiv­er ikke har kartlagt eller vurdert om disse tiltakene er tilstrekke­lige.

Arbeidstil­synet understrek­er at arbeidsgiv­er skal sørge for at fysiske arbeidsmil­jøfaktorer som bygnings- og utstyrsmes­sige forhold er fullt forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstak­ernes helse, miljø, sikkerhet og velferd. Det pekes også på at arbeidsgiv­er skal sørge for at arbeidstak­erne så langt det er mulig beskyttes for vold, trusler og uheldige belastning­er som følge av kontakt med andre.

Tvangsmulk­t

Arbeidstil­synets saksbehand­ler, seniorinsp­ektør Jan-petter Løken og tilsynsled­er Øyvind Arnegård ber nå Lyngdal kommune om å komme med skriftlig tilbakemel­ding for hvert enkelt punkt innen fristen, som er satt til 1. mars.

– Hvis ikke pålegg er oppfylt innen fristen, kan vi ilegge dere tvangsmulk­t. Tvangsmulk­t vil si at dere må betale et fastsatt beløp for hver dag eller hver uke fram til dere har oppfylt pålegget, eller at dere må betale et engangsbel­øp. Vi kan også helt eller delvis stanse virksomhet­ens aktivitete­r inntil dere har oppfylt pålegget, jf. arbeidsmil­jøloven § 18–8, skriver Løken og Arnegård i et brev til Lyngdal kommune.

Vi kan også helt eller delvis stanse virksomhet­ens aktivitete­r inntil dere har oppfylt pålegget. JAN-PETTER LØKEN OG ØYVIND ARNEGÅRD

 ??  ?? Lyngdal kommunes enhet for psykisk helse og habiliteri­ng har fått flere pålegg fra Arbeidstil­synet.
Lyngdal kommunes enhet for psykisk helse og habiliteri­ng har fått flere pålegg fra Arbeidstil­synet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway