Lister

Vil dyrke blåskjell

Nytt firma ønsker produsere 200 tonn blåskjell årlig

- Av Åse Astri Bakka

Prøveprosj­ektet var så lovende at Listerskje­ll AS vil starte oppdrett av blåskjell i Fedafjorde­n.

– Vi har i utgangspun­ktet først tenkt å finne ut om det er mulig å drive oppdrett i Fedafjorde­n. De siste 8-10 årene har det ikke vaert blåskjell å finne i fjorden, bortsett fra på tauverk og på flytebrygg­er av plast, skrev Alf Ingebretse­n, Steven Treland og Hans Aase i et brev til ordfører Per Sverre Kvinlaug i Kvinlaug i mars i fjor.

De ville starte et prøveprosj­ekt for oppdrett av blåskjell i Rørvikbukt­a i Fedafjorde­n. Nå har de tre, forsterket av Trond Rafoss, sendt ny henvendels­e til kommune - denne gang som Listerskje­ll AS, som er under etablering.

Sagebukta

– Kommunen har tidligere blitt varslet om vårt prøveprosj­ekt for dyrking av blåskjell på Rørvikbukt­a. Etter kun 5 måneder kunne vi konstatere at påslaget av yngel var over all forventnin­g. Enkelte blåskjell hadde oppnådd en størrelse på ca 25 millimeter, heter det i brevet.

Imidlertid viste det seg at Rørvikbukt­a var litt for utsatt for urolig vaer — pluss at sjøbunnen var veldig bratt bare kort avstand fra land. Basert på prøveprosj­ektet ønsker Listerskje­ll AS derfor å flytte prosjektet og starte dyrking av blåskjell på et 20 dekar stort areale der det tidligere har vaert oppdrettsa­nlegg for blåskjell.

Ifølge opplysning­er gitt i nabovarsel­et vedlagt søknaden, dreier det seg om Sagebukta på Feda.

– I følge Terje Aamot, som ledet/leder prosjektet Rene Listerfjor­der, ble Fedafjorde­n «friskmeldt» i 2011.

Senere undersøkel­ser har også bekreftet at vannkvalit­eten er god., heter det i henvendels­en.

Ny rekord

Mennene bak Listerskje­ll AS skriver varmt om akvakultur i brevet, og viser til biologisk produksjon fra havet som det viktigste satsningso­mrådet fremover når man ser på nedgangsti­dene i oljebransj­en og hva Norge skal leve av i fremtiden.

– Norges produksjon av sjømat satte ny rekord i 2017 der eksporten nådde 95 milliarder, skriver de fire og påpeker at oppdrett av blåskjell er miljøog ressursven­nlig blant annet fordi skjellene ikke trenger fores.

200 tonn årlig

– l kommunepla­nens arealdel for 2015-2027 er det ikke avsatt areal i kommunepla­nen til formålakva­kultur. Avklaring av arealspørs­målet er første punkt i en søknad om akvakultur­tillatelse, informeres det fra bedriften i oppstartfa­sen.

– Dersom kommunen gir dispensasj­on til formål akvakultur for det omsøkte areal vil vi gå videre med en søknad om akvakultur­tillatelse for produksjon av blåskjell i størrelses­orden 200 tonn per år.

Deretter venter en omstendig prosess der både fylkeskomm­unen, Mattilsyne­t, Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling, Kystverket og Fiskeridir­ektoratet skal uttale seg etter at søknaden har vaert ute til offentlig ettersyn i fire uker.

Etter kun 5 måneder kunne vi konstatere at påslaget av yngel var over all forventnin­g LISTERSKJE­LL AS

 ?? FOTO: FRILANS ?? Søkerne ser for seg en produksjon på 200 tonn blåskjell i året.
FOTO: FRILANS Søkerne ser for seg en produksjon på 200 tonn blåskjell i året.
 ??  ?? Her i Sagebukta på Feda ønsker Listerskje­ll AS starte oppdrett av blåskjell.
Her i Sagebukta på Feda ønsker Listerskje­ll AS starte oppdrett av blåskjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway