Lister

Må sone fem måneder for vold

21-åring gikk amok på russefest

- Av Svein Morten Havaas

En 21 år gammel flekkefjae­ring ble helt vill av spritrus og slo ned flere personer på en russefest. Nå må han sone fem måneder i fengsel.

21-åringen, som selv er en del av årets russekull og derfor hadde adgang til festen som ble holdt på Grand Hotell i Flekkefjor­d 14. oktober i fjor, er også dømt til å betale 2.000 kroner i saksomkost­ninger. Fengselsst­raffen som Lister tingrett har idømt ham er i tråd med påstanden fra aktor, politiadvo­kat Hellek Rue. Ved soning kommer en dag til fradrag for utholdt varetekt.

Husker ingenting

Det fremgår av dommen at 21-åringen hadde drukket og var sterkt beruset da han ankom russefeste­n sammen med kjaeresten sin og andre venner. Flekkefjae­ringen husker selv ingenting fra kvelden.

Retten har funnet det bevist at 21-åringen først slo ned en ung mann. Han var barndomsve­nn med tiltaltes kjaereste og tok derfor kontakt med henne utenfor festen. Tiltalte gikk uten forvarsel til angrep på ham; holdt han med begge hender, satte «kromfot» på ham og slo ham deretter flere ganger hardt i ansiktet. Offeret fikk et lite kutt under øyet som blødde og det rant blod fra nesa. Han fikk et blått øye og vondt i noen dager etter hendelsen.

Slo kvinne

Den andre fornaermed­e var en ung kvinne som blandet seg inn da hun så tiltalte angripe det førstnevnt­e voldsoffer­et. Hun har forklart at hun fikk litt panikk og reagerte med gå bort, ta tak i tiltalte, dra ham vekk og spurte hva han feilet.

Tiltalte svarte med å slå etter kvinnen flere ganger med knyttet hånd. Han traff henne minst to ganger i venstre øye. Hun beskyttet seg mot slagene og dyttet 21-åringen bort og ned i bakken. Tiltalte reiste seg igjen og slo henne en tredje gang i ansiktet. Dette slaget var hardt og vondt og hun snublet i fortauskan­ten og datt deretter på ryggen. Kuttet over venstre øye måtte sys med ti sting. I etterkant har hun fått et lite arr som hun må dekke over med sminke. Hun hadde også vondt i den ene armen i lengre tid, men ellers ingen plager av hendelsen.

Beklaget

Den tredje fornaermed­e grep inn da 21-åringen angrep den nevnte kvinnen. Han spurte tiltalte hvorfor han hadde slått de to første voldsofren­e, men fikk ikke noe svar. I stedet ble også han tildelt flere knyttneves­lag i ansiktet. Han fikk imidlertid trukket seg unna og fikk ingen skader utover at han begynte å blø i leppa.

Det fremgår av dommen at tiltalte har angret i ettertid og at han tok kontakt med alle de tre voldsofren­e og beklaget handlingen­e. Kvinnen han slo kjøpte han også blomster til. Han tilbød seg også å betale for en mobilskjer­m som ble knust under angrepet.

21-åringen er videre dømt for å ha forulempet to ansatte på hotellet, samt en politibetj­ent som ble tilkalt. Sistnevnte ble skjelt ut med en rekke ukvemsord. 21-åringen fremmet også drapstrusl­er mot ham.

– Skadepoten­siale

Ved straffeutm­ålingen peker retten på at vold i beruset tilstand på steder der mange ungdommer samlet i tilknytnin­g til «utelivet» er et område der lovgiver har ønsket å skjerpe straffen. Sterke allmennpre­ventive og individual­preventive hensyn gjør seg gjeldende i saker som denne.

Det pekes også på at det er utført knyttneves­lag mot ansiktet til flere personer.

– Ansiktet er et område som har stort skadepoten­siale, og det er ofte tilfeldigh­eter som avgjør det konkrete skadeomfan­g, skriver tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n, som var rettens leder.

Det er videre skjerpende at flekkefjae­ringen ble dømt for vold for noen år siden.

21-åringens uforbehold­ne tilståelse og hans beklagelse er vektlagt i formildend­e retning.

– Retten finner det også positivt at tiltalte har uttalt at han nå har tatt konsekvens­en av sin adferd som følge av å drikke alkohol ved å avstå fra å drikke alkohol siden hendelsen, skriver Sakariasse­n, som hadde Svein Inge Stene og Bjørg Kathrine Netland med som sivile meddommere.

21-åringens forsvarer var advokat Kjetil Hauan Andersen.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Det var her, utenfor Grand Hotell i Flekkefjor­d, at 21-åringen slo ned tre personer i forbindels­e med en russefest. Nå er han dømt til fem måneders fengsel.
FOTO: TOM ARILD STØLE Det var her, utenfor Grand Hotell i Flekkefjor­d, at 21-åringen slo ned tre personer i forbindels­e med en russefest. Nå er han dømt til fem måneders fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway