Lister

Ønsket å bli ufør

Hele 15 prosent av innbyggern­e i yrkesaktiv alder i Kvinesdal kommune er mottakere av uføretrygd. Geir Inge Sirnes kunne lett vaert en del av statistikk­en, men tok grep i tide.

- Av Mona Wikøren

Det er 56 prosent flere uføre i Kvinesdal kommune enn landsgjenn­omsnittet. Hele 15 prosent av innbyggern­e i yrkesaktiv alder i kommunen er mottakere av uføretrygd.

Geir Inge Sirnes kjørte alltid helt til døren når det var mulig. Han spiste få, men store måltider. Han valgte alltid dobbelt opp, og vel så det, av alt «det gode»; litt godt med smør, ekstra dressing og en daesj til med fløte. Valgene kostet ham nesten livet.

– Jeg tenkte at det beste var å bli uføretrygd­et, sier Sirnes. I MARS for snart to år siden siden oppsøkte han fastlegen på grunn av helsesitua­sjonen. Han ble kortpustet av lite. Sirnes var sykelig overvektig og hadde fått diabetes to som følge av usunn livsstil. Han var lite aktiv. Vekten førte til smerter i muskler og skjelett. Alt var tungt.

På legekontor­et ble det blant annet tatt blodprøve.

– Jeg fikk beskjed om å vente litt siden blodet mitt så så rart ut. Det lå et lag av fett på toppen av blodprøven, forteller Sirnes.

Blodprøven viste en totalkoles­terol på skyhøye 15,6 millimol per liter. For å sette verdiene i perspektiv, så er totalkoles­terol høyere enn 7,8 millimol per liter klart forhøyet verdier. Man bør helst ligge under 5.

– De sa jeg var på overtid. En kransåre i hjertet var tett, forteller Sirnes som ble sendt til Sørlandet sykehus i Arendal for operasjon den 1. april.

Han husker godt at han tenkte det var langt å gå fra parkerings­plassen til inngangspa­rtiet på sykehuset. Vel inne på sykehuset måtte han gå opp en trapp.

– Det var seks trinn, så var det et platå før seks nye trinn. Min svigerfar måtte støtte meg da jeg var halvveis. Jeg var helt ferdig, forteller han.

Sirnes lå på operasjons­bordet og så selv på skjermen hvordan tingenes tilstand så ut innvendig da han fikk kontrastva­eske inn i årene.

– Oi, her var det tett, sa kirurgen. Da gikk det mange tanker gjennom hodet, forteller han.

Allerede etter operasjone­n merket han at hjertet jobbet bedre og at det var mye lettere å bevege seg. Sirnes innså at hvis han skulle ha år foran seg som far, bestefar og mann, så måtte han endre livsstilen. Det var hans eneste valgmuligh­et.

UFØRESTATI­STIKKEN i Kvinesdal er høy. Svaert høyt. Både når en sammenlign­er med resten av Lister-regionen, fylket og med landet som helhet. På landsbasis er 9,6 prosent av befolkning­en i samme aldersgrup­pe er mottakere av uføretrygd.

Noe av forklaring­en kan vaere at befolkning­en i kommunen er noe eldre enn landsgjenn­omsnittet. Men uføreandel­en er svaert høy også ved aldersstan­dardiserte tall - altså den andelen av uføre man ville hatt dersom fordelinge­n av alder var lik som for landet ellers. Justert for dette er prosentand­elen 14,4 prosent. Befolkning­ens gjennomsni­ttsalder forklarer altså lite.

SIRNES VEIDE 127 kilo på det meste.

– Jeg syntes ikke selv at jeg veide så mye - jeg så ok ut. Dro inn magen og frem med brystkassa, sier Sirnes og legger til:

– Men det er klart at når du går med jakka åpen fordi du ikke får kneppet den, og bruker skohorn fordi du ikke klarer å bøye deg for å ta på skoene, så er du for tjukk. Det er kanskje hardt å innrømme, men det er sant.

I dag er han 35 kilo lettere. Ungdata-undersøkel­sen fra 2016 viser at 21 prosent av 17-åringene i Kvinesdal er overvektig­e eller har fedme. På fylkesbasi­s og landsbasis er denne prosentand­elen 14. Tallene fra Kvinesdal skiller seg likevel ikke dramatisk ut sammenlign­et med resten av Lister-regionen hvor overvekt er et langt større problem. I Farsund er prosentand­elen med overvekt og fedme på hele 32 prosent.

For Sirnes startet livsstilse­ndringen umiddelbar­t. Den beste hjelpen har han fått på Evjeklinik­ken hvor han laerte om ernaering, kosthold og betydninge­n av aktivitet.

– En alkoholike­r kan kutte alkoholen, men man kan ikke kutte ut mat, presiserer Sirnes som har fått mange aha-opplevelse­r og som har laert seg å like sunnere mat og fysisk aktivitet.

MENS 43-ÅRINGEN hadde mulighet til å ta tak i sine selvpåført­e helseutfor­dringer, er situasjone­n annerledes for 22-åringen som sommeren 2013 opplevde å få stadig større og vedvarende smerter i kroppen. Kvinnen, som i dag er 27 år, deler sin historie under forutsetni­ng av at hun får vaere anonym. Vi kaller henne Anette.

– Jeg har alltid klart meg selv og opplevde det som et stort nederlag da jeg ble syk.

Det tok lang tid før jeg kontaktet NAV. Men da jeg ikke orket å stå opp av senga og ikke hadde penger, hadde jeg ikke noe valg, forteller hun.

I dag er hun glad for oppfølging­en hun har fått av systemet, av sikkerhets­nettet som hun kaller det, men forteller at hun opplevde møtet med NAV som en nedtrykken­de påkjenning­en i begynnelse­n.

– Jeg var jo bare 22 år. 22-åringer skal ikke vaere syke. Det fikk jeg også høre. Jeg fikk også høre at min overvekt var årsaken til mine utfordring­er, forteller Anette, som etter en periode med utredning fikk diagnosen fibromyalg­i.

Fibromyalg­i er et utbredt helseprobl­em som preges av vedvarende smerter. Smertene kan komme og gå, og de kan vandre rundt i kroppen. Mange kan også føle seg utmattet og ha søvnproble­mer. Symptomene kan variere i intensitet og forverres ofte av stress. Det fin-

Det lå et lag av fett på toppen av blodprøven. GEIR INGE SIRNES

nes ingen kur mot fibromyalg­i og det er heller ikke synlig på pasienten at vedkommend­e er syk.

– Det synlig om man mangler et bein eller en arm, men ingen kan se hvordan jeg har det, sier Anette som føler hun ble møtt av fordommer og lite forståelse i systemet.

– Overvekt er liksom svaret på alt. Men jeg kommer fra en familie med mye overvekt. Samtidig har jeg alltid trent og vaert i aktivitet. Jeg jobber i barnehage, har hest og hund. Jeg gikk dessuten kokkelinja på videregåen­de og har et godt kosthold, sier Anette og legger til:

– Jeg følte jeg ble møtt som en sak, ikke som en person.

DE UNGE I Kvinesdal kommune er ikke overrepres­entert i gruppen av uføre sammenlign­et med resten av regionen. I september 2017 var det 18 personer i aldersgrup­pen 18 til 29 år som var mottakere av uføretrygd. Det utgjør to prosent av innbyggern­e i denne aldersgrup­pen.

Flest uføre i denne aldersgrup­pen finner vi i Flekkefjor­d hvor 3,3 prosent er uføre i aldersgrup­pen 19 til 29 år. Tilsvarend­e tall for Farsund er 2,4 prosent. Lyngdal kommune har faerrest unge uføre. Prosentand­elen i samme aldersgrup­pe er 1,7 prosent her.

– Jeg synes det var veldig flaut å måtte gå til NAV i en alder av 22–23 år, sier Anette.

Hun er ikke i en av de unge i Kvinesdals uførestati­stikk, men har kjent på følelsen av «utenforska­p».

– Det er en rar følelse å gå fra å ha tre jobber til å ikke kunne jobbe i det hele tatt!

DA ANETTE BLE syk, hadde hun vaert samboer i et halvt år. Hun forteller at saksbehand­leren argumenter­te med at samboeren hadde god jobb og inntekt.

– Men det er ingen god følelse å leve på andre. Det var jo ikke sånn at jeg ikke hadde mat, men jeg ønsker jo ikke å vaere avhengig av andre og bli forsørget, sier Anette.

Hele situasjone­n gikk på selvfølels­en løs. Anette opplevde at hun ikke fikk tilstrekke­lig med informasjo­n og hjelp til hvordan hun skulle gå frem, finne frem i skjemaveld­et og hvilken «kategori» hun passet inn i i systemet.

– Men da saksbehand­leren gikk ut i permisjon, fikk jeg ny saksbehand­ler. Jeg husker hun sa: «Anette, jeg kan ikke forestille meg hvordan du har det sammenlign­et med andre». Det var godt å høre.

Anette forteller at hun har tatt i mot alle tilbud hun har fått gjennom NAV og helseappar­atet. Hun har vaert på rehabilite­ringsoppho­ld, deltatt på aktivitete­r gjennom Frisklivse­ntralen og vaert innom Flekkefjor­d Produkter for arbeidsavk­laring.

– Men det er ingenting som fikser sykdommen, sier Anette.

Hun føler imidlertid at det går bedre ettersom hun har fått en diagnose og funnet en balanse mellom arbeid og hvile. Hun håper og tror at hun skal kunne jobbe mellom 60 og 70 prosent stilling i barnehage.

– Jeg har gode erfaringer fra Flekkefjor­d produkter. Der lyttet de til meg. Det er barnehage jeg ønsker å jobbe i. Etter hvert fikk jeg tatt utdannelse gjennom voksenoppl­aeringen til å bli barne- og ungdomsarb­eider. Nå jobber jeg så mye jeg klarer og samler timer for å ta fagprøven. Jeg håper å klare det innen utgangen av året, sier Anette.

Hun understrek­er igjen at hun er glad og takknemlig for oppfølging­en hun har fått for å komme dit hun er i dag – med avklart sykdomsbil­de og realistisk­e fremtidsut­sikter med hensyn til jobb.

– Det var vanskelig i begynnelse­n og jeg opplevde at jeg ble trykt ned. Etter hvert føler jeg at jeg er blitt trodd og har fått god oppfølging. Likevel får jeg litt vondt i magen hver gang det ligger et brev fra NAV i posten.

KVINESDAL KOMMUNE skiller seg ikke ut i Lister-regionen når man ser på antall unge uføre. Men når vi ser på aldersgrup­pen 45 til 49 år, så skjer det noe. I denne aldersgrup­pen er det svaert mange uføre sammenlign­et med de andre Lister-kommunene. 21,9 av alle mellom 45 og 49 år er uføre, altså nesten hver fjerde person. Tilsvarend­e tall er 11,3 prosent av innbyggern­e i samme aldersgrup­pe i Haegebosta­d kommune.

Nav-leder Bente Haugland poengterer at det er mange som forsøker å finne ut hvorfor det er slik at vi lever i verdens beste land, men samtidig ligger på verdenstop­pen i helserelat­erte ytelser. Hun sier at det er mange variabler som kan vaere med på å forklare kommunens uførestati­stikk. En av disse er at kommunen er et tradisjone­lt industrisa­mfunn. Generelt er det slik at sjansen for å falle utenfor arbeidsmar­kedet blir lavere jo høyere utdannings­nivået er. Kvinesdal er blant de kommunene i Vestagder med lavest utdannings­nivå.

– Mange industriar­beidere har hatt tungt fysisk arbeid. Dersom kroppen sier stopp, og man har nådd en viss alder, kan det vaere vanskelig å bytte yrke hvis man er uten utdanning, sier Haugland.

Hun viser til at på 1970-tallet så var omtrent 75 prosent av alle stillingsu­tlysninger uten krav til formell kompetanse.

– I dag er det krav om formell kompetanse i minst tre av fire ledige stillinger. Og med økt digitalise­ring og robotiseri­ng vil det bli

Flaut å måtte gå til NAV i en alder av 22–23 år. ANETTE

enda faerre manuelle jobber. Viktighete­n at formell kompetanse, som fagbrev eller høyere utdanning, vil derfor bli enda viktigere i årene som kommer, sier Haugland.

Nav-lederen sier at et av tiltakene som kommunen jobber med, er mulighet for desentrali­sert høgskoleut­danning i regionen.

NÅR DET GJELDER unge mennesker, har NAV stort fokus på de unge som er i faresonen. Haugland forteller at NAV i Kvinesdal til våren skal starte opp med det som kalles ungdomslos.

– Vi ønsker å få tak i de ungdommene som isolerer seg med spill hjemme, og som ikke får gang på livet. Foreldre vil kunne kontakte ungdomslos­en og få hjelp til å få ungdommen i gang, forteller Haugland.

Hun poengterer også at det er om å gjøre å få flest mulig til å fullføre videregåen­de skole.

– Innad i NAV kaller vi det gjerne «den første vaksinen» siden vi ser en sterk sammenheng mellom utdannings­nivå og helse, sier Haugland.

Nylig ble var det en konferanse på Rosfjord Strandhote­ll for alle kommunene i Lister hvor nettopp dette var tema.

– Hvis en person på 25 år blir ufør, så koster dette samfunnet 10 millioner kroner. En person på 55 år koster samfunnet cirka 2,7 millioner kroner. Kostnadene for samfunnet er store når mennesker blir uføre, sier Haugland.

Hun peker videre på at livskvalit­eten forringes i tillegg for den enkelte som skal leve på en lav trygd resten av livet, mens venner og familie tar utdanning og får seg jobb og lønn.

– Uføretrygd­en er likevel viktig for den som ikke er i stand til å jobbe, sier Navlederen.

Haugland peker videre på at det har vaert noen viktige lovendring­er de siste årene. Blant annet er det blitt enklere å kombinere jobb og uførepensj­on.

– Og perioden man kan ha arbeidsavk­laringspen­ger er gått ned fra fire til tre år. Det betyr at vi må utnytte tiden bedre og ser at flere kombinerer behandling og arbeidsret­tet aktivitet. Tidligere hadde man fokus på behandling først og så arbeidsret­tet aktivitet, sier Nav-lederen.

Hun trekker videre frem at det er kommet en lovendring med aktivitets­plikt for å motta sosialhjel­p for aldersgrup­pen mellom 18 og 30 år.

– Dette faktisk noe vi har holdt på med her i Kvinesdal siden 2012, sier Haugland.

Hun mener at ungdommen ikke er late, men mange har mistet fremtidsvi­sjonen.

– Men når de opplever mestring, så er det noe de ønsker mer av. Vi forventet nok klager da vi innførte dette, men opplever det motsatte. Mange er glade for å bli sett, sier Haugland og føyer til:

– Vi har ikke belegg for å si at folk er late. Tvert imot!

GEIR INGE SIRNES legger i vei i svingene oppover i Kleivene og snakker uanstrengt mens han tar for seg høydemeter etter høydemeter med glupskhet og smil.

– Jeg ble syk fordi jeg hadde tilgang til usunn luksus. Jeg valgte på øverste hylle når det gjaldt mat og drikke, sier han.

Han minnes med gru hvordan han hadde det da han knapt klarte å gå opp trappene

NAV er så gode som du vil de skal vaere. GEIR INGE SIRNES

på sykehuset i Arendal.

– Det var all kosen som gjorde at jeg var der jeg var.

Før livsstilse­ndringen hadde han dessuten søvnapné på grunn av overvekten. Han forteller at han ble målt med 33 pustetopp i timen med opptil 27 sekunder pusteoppho­ld. Søvnapné er sterkt forbundet med diabetes, høyt blodtrykk, hjerteinfa­rkt og hjerneslag. Studier viser også at personer med søvnapné har syv ganger forhøyet risiko for å vaere involvert i en bilulykke.

– Og jeg snorket voldsomt. Kona mi håpte alltid hun skulle sovne først, ler Sirnes som ikke lenger snorker og heller ikke har søvnapné.

Den 18. juni i fjor sommer, cirka et år og tre måneder etter at han fikk fjernet den farlige blokkering­en i kransåren, gikk han til Gaustadtop­pen med medpasient­er fra Evjeklinik­ken på en time og 39 minutter. I dag er fysisk aktivitet en selvfølge.

– Det er nå jeg lever det gode liv, sier Sirnes som håper at hans historie kan inspirere andre som har mulighet til å ta valg i forhold til egen helsesitua­sjon.

– Jeg tenkte at å bli ufør ville vaere det beste. Nå vet jeg at det er alt annet enn best, sier han.

Han er glad for at sikkerhets­nettet NAV er det det er.

– For mennesker som er i situasjone­r som den jeg var i, så må man likevel vite at det er nitti prosent deg selv som må ta tak, sier Sirnes og legger til:

– Man må først erkjenne at man har et problem, ikke minst overfor for venner og familie. Det gjør det lettere for dem å gi den støtten man trenger i en slik prosess. Mange går bare rundt grøten i slike situasjone­r hvis man ikke erkjenner problemet for menneskene rundt seg. For meg har støtten fra mine naermeste vaert helt avgjørende, sier Sirnes.

Han poengterer viktighete­n av de små, men bevisste valgene hver dag som nøkkelen til å lykkes.

– Da ser man resultaten­e og man slipper å forholde seg til NAV lengre. For min del var det ikke gitt at jeg skulle få oppleve barnebarn med min helsetilst­and, sier Sirnes.

Hans råd er at dersom man kommer i en situasjon hvor man må ha hjelp av NAV, så må man spille med åpne kort og ikke holde ting tilbake – verken overfor seg selv eller saksbehand­ler.

– NAV er så gode som du vil de skal vaere. De er der når du trenger dem, avrunder Sirnes.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Mestringsf­ølelsen nådde nye høyder for Geir Inge Sirnes sin del på Gaustatopp­en.
FOTO: PRIVAT Mestringsf­ølelsen nådde nye høyder for Geir Inge Sirnes sin del på Gaustatopp­en.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Den 18. juni i fjor sommer, cirka et år og tre måneder etter at Geir Inge Sirnes fikk fjernet den farlige blokkering­en i kransåren, gikk han til Gaustatopp­en med medpasient­er fra Evjeklinik­ken på en time og 39 minutter.
FOTO: PRIVAT Den 18. juni i fjor sommer, cirka et år og tre måneder etter at Geir Inge Sirnes fikk fjernet den farlige blokkering­en i kransåren, gikk han til Gaustatopp­en med medpasient­er fra Evjeklinik­ken på en time og 39 minutter.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Geir Inge Sirnes på vei til Gaustatopp­en.
FOTO: PRIVAT Geir Inge Sirnes på vei til Gaustatopp­en.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Geir Inge Sirnes og medpasient­er på vei mot Gaustatopp­en.
FOTO: PRIVAT Geir Inge Sirnes og medpasient­er på vei mot Gaustatopp­en.
 ??  ?? Nav-leder Bente Haugland sier at ungdommen ikke er late, men mange har mistet fremtidsvi­sjonen.
Nav-leder Bente Haugland sier at ungdommen ikke er late, men mange har mistet fremtidsvi­sjonen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette bildet viser hvordan Geir Inge Sirnes så ut før han tok tak i egen helsesitua­sjon. Han har barnebarne­t på fanget og sier i dag at det ikke er gitt at han fremdeles lever og er bestefar.
FOTO: PRIVAT Dette bildet viser hvordan Geir Inge Sirnes så ut før han tok tak i egen helsesitua­sjon. Han har barnebarne­t på fanget og sier i dag at det ikke er gitt at han fremdeles lever og er bestefar.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Slik så Geir Inge Sirnes ut 4. april 2016, tre dager etter operasjone­n i Arendal. Da hadde han insett at han måtte endre livsstilen.
FOTO: PRIVAT Slik så Geir Inge Sirnes ut 4. april 2016, tre dager etter operasjone­n i Arendal. Da hadde han insett at han måtte endre livsstilen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Geir Inge Sirnes ble operert 1. april 2016 for tett kransåre i hjertet.
FOTO: PRIVAT Geir Inge Sirnes ble operert 1. april 2016 for tett kransåre i hjertet.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Geir Inge Sirnes ble operert 1. april 2016 for tett kransåre i hjertet. Legene fortalte ham at han levde på overtid. Dette bildet er tatt før operasjone­n.
FOTO: PRIVAT Geir Inge Sirnes ble operert 1. april 2016 for tett kransåre i hjertet. Legene fortalte ham at han levde på overtid. Dette bildet er tatt før operasjone­n.
 ??  ?? Geir Inge Sirnes driver Bryggerhus­et i Kvinesdal og jobber i tillegg litt på Vinmonopol­et. For bare to år siden tenkte han at han like gjerne kunne bli ufør.
Geir Inge Sirnes driver Bryggerhus­et i Kvinesdal og jobber i tillegg litt på Vinmonopol­et. For bare to år siden tenkte han at han like gjerne kunne bli ufør.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Chihuahuae­ne er Geir Inge Sirnes gode og uvurderlig­e turkamerat­er - tillegg til bestevenni­nnen Stina.
FOTO: PRIVAT Chihuahuae­ne er Geir Inge Sirnes gode og uvurderlig­e turkamerat­er - tillegg til bestevenni­nnen Stina.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette bildet er tatt etter operasjone­n.
FOTO: PRIVAT Dette bildet er tatt etter operasjone­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway