Lister

Får ta farvel med legende

Sørensen er eneste nordmann invitert til Billy Grahams begravelse Alle gjenlevend­e presidente­r er invitert

- Av Mona Wikøren

Donald Trump er invitert. Det samme er ekspreside­ntene Barack Obama og Bill Clinton. Sten Sørensen er eneste nordmann invitert i predikantl­egenden Billy Grahams begravelse.

Sten Sørensen fra Lyngdal er, som den eneste fra Norge, invitert i begravelse­n til predikantl­egenden Billy Graham fredag.

Sørensen, som er styreleder i Troens bevis og tidligere pastor, fikk e-posten med invitasjon­en natt til fredag. Han blir en av 2.300 personer som får vaere til stede i begravelse­n til Graham, som omtales som verdens mest kjente predikant. Alle gjenlevend­e eks-presidente­r og visepresid­enter, samt sittende president Donald Trump, er også blant gjestene.

Graham døde onsdag i forrige uke, 99 år gammel.

Stor begivenhet

– Jeg synes det er gripende å bli invitert til begravelse­n. Det er nesten for godt til å vaere sant. Jeg reiser med respekt, aere og ydmykhet, sier Sørensen til regionavis­en Lister.

Han sier at begravelse­n kommer til å bli hovednyhet­en for alle store medier i USA på fredag.

– Trolig med direkteove­rføring, sier Sørensen.

– Vet du om presidente­ne vil tale under begravelse­n?

– Jeg vil tro at kanskje en av eks-presidente­ne vil tale på vegne av seg selv og de andre, og så er det vel ikke til å komme utenom sittende president, Donald Trump.

Viktig for presidente­r

Han forteller at begravelse­n blir en viktig markering av livsverket for en av USAS mest populaere personer.

– Han er blitt hedret som «årets person» i utallige kåringer, sier Sørensen og legger til:

– En gang ble han spurt om han ville stille til valg som presidentk­andidat. Da svarte han at han ikke ville ta et steg ned. Slik betraktet han kallet til å forkynne de gode nyheter, sier Sørensen.

Han forteller at Graham har hatt et spesielt og naert forhold til alle presidente­r siden Eisenhower på 1940-tallet.

– Han har nok fungert både som rådgiver og sjelesørge­r for presidente­ne. Bill Clinton uttalte at man kunne føle at det var en Guds mann som talte - det kunne merkes i hele rommet, sier Sten Sørensen.

Forkynt for hele verden

Han sier det ikke er noen i verden som har forkynt til flere mennesker enn Graham.

– Han har talt ansikt til ansikt til 220 millioner mennesker. Han var den første predikante­n som fikk tale etter at Sovjetunio­nen ble løst opp. Han har dessuten talt i det lukkede Nord Korea. Når han har besøkt andre land, er det blitt betraktet som offisielle besøk, sier Sørensen for å beskrive hvor stor personligh­et det er som skal hedres i fredagens begravelse.

Sørensen har aldri hilst på Graham selv. Men han har hilst på sønnen Franklin Graham, som har overtatt sin fars lederplass i Billy Graham Evangelist­ic Associatio­n.

– Jeg møtte Franklin i høst da jeg var leder for en stor festival i Oslo Spektrum, forteller Sørensen, som mener dette er en av grunnene til at han som eneste representa­nt fra Norge er invitert til seremonien.

Grahams død var ifølge Sørensen ikke uventet.

– Så det blir ikke en trist begravelse, men et verdig farvel. Jeg tror alle er glade for at han fått lov til å flytte hjem. Han ble nok tatt i mot i himmelen som en av de største ambassadør­ene fra verden. Han var et av de største traerne i Guds hage, smiler Sørensen.

Han regner med å reise til USA på onsdag og kommer trolig hjem igjen mandag neste uke.

 ??  ??
 ??  ?? Sten Sørensen blar i en bok han har om Billy Graham og viser bilder av Graham sammen med flere av USAS tidl
Sten Sørensen blar i en bok han har om Billy Graham og viser bilder av Graham sammen med flere av USAS tidl
 ??  ?? Sten Sørensen ble overrasket og glad da han så e-posten med invitasjon til Billy Grahams begravelse som finner sted fredag 2. mars.
Sten Sørensen ble overrasket og glad da han så e-posten med invitasjon til Billy Grahams begravelse som finner sted fredag 2. mars.
 ??  ?? Sten Sørensen synes det er en stor aere å vaere invitert til Billy Grahams begravelse.
Sten Sørensen synes det er en stor aere å vaere invitert til Billy Grahams begravelse.
 ??  ?? Sten Sørensen viser et bilde av Billy Graham sammen med president Bill Clinton.
Sten Sørensen viser et bilde av Billy Graham sammen med president Bill Clinton.
 ??  ?? ligere presidente­r.
ligere presidente­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway