Lister

Hat etter massakren

-

D” Den beste motgiften mot falske nyheter, hat og polariseri­ng er bevisste brukere av sosiale medier.

et gjorde sterkt inntrykk å se overlevend­e og pårørende fra skolemassa­kren i Florida møte Donald Trump i Det hvite hus. Så kan man gjøre seg noen tanker om presidente­ns twitring om tiltak mot slike tragedier, herunder bevaepning av laerere. Kanskje presses omsider amerikansk­e myndighete­r til mer radikale innstramni­nger i en svaert liberal våpenlovgi­vning. Men motkreften­e er både ressursste­rke og mangfoldig­e. Og noen av våpnene som settes inn mot den økende mobiliseri­ngen etter Florida-tragedien, har global rekkevidde. At en av de overlevend­e aktivisten­e, 17 år gamle David Hogg, egentlig er en godt betalt skuespille­r, er blant løgnene i den hatkampanj­en som nå spres i høy hastighet på sosiale medier.

MED HOGGS NAVN i søkefeltet på Youtube denne uken, ville ni av de ti øverste videoklipp­ene uten videre kunne klassifise­res som ville konspirasj­onsteorier. En medelev og medaktivis­t valgte onsdag å slette sin Facebook-konto etter en flom av åpenbart godt organisert­e hatmelding­er, trakasseri­nger og drapstrusl­er(!) basert på «fake news». Hvilke krefter er det som pumper inn sine løgner, i den hensikt å forsterke ekkokamre og skape splittelse og polariseri­ng i samfunnet?

DETTE ER EN problemsti­lling som rykker oppover på den politiske agendaen, både i USA og Europa. Men et spørsmål i samme kategori er jo hva de sosiale mediegigan­tene selv gjør for å luke ut nettroll og hindre denne spredninge­n. Og som i det aktuelle tilfellet: hindre at en tragedie kynisk utnyttes av ekstremist­er. Status må bli at hverken Youtube, Facebook eller Twitter har lykkes saerlig godt med sine erklaerte målsetting­er om å kontroller­e nyhetsstrø­mmen. Den staben man har ansatt til dette formålet står ikke i noe rimelig forhold til oppgaven.

FACEBOOK slår effektivt ned på støtende bilder, og i sannhetens navn er falske nyheter et langt mer krevende og gråsonefyl­t felt. At skoleeleve­r skremmes og trues fra å engasjere seg i viktige samfunnssp­ørsmål burde imidlertid vaere en vekker for gigantene. Men parallelt trengs det en forsterket bevisstgjø­ring blant både unge og voksne. Den beste motgiften mot falske nyheter, hat og polariseri­ng er bevisste brukere av sosiale medier – en oppgave skoleverke­t i alle land må ta på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway