Lister

Opphever i Hausvik

Hytte- og fritidsbol­igeierne fikk medhold i klagen sin

- Av Torrey Enoksen

Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder har opphevet Lyngdal kommunes vedtak om regulering­splanen for Hausvik industriom­råde.

Dermed gir de hytte- og fritidsbol­igeiere på Hausvik medhold i en klage de har rettet til Lyngdal kommune. De har klaget på at kommunen har gitt tillatelse til uttak og utskiping av stein fra området, som ligger ytterst i Rosfjorden. Et av hovedargum­entene til klagerne, er støyforhol­dene rundt denne virksomhet­en.

Ny vurdering

– Fylkesmann­en ber Lyngdal kommune om å ta en ny vurdering av om driften på Hausvik har «sjenerende virkning på omgivelsen­e», jamfør planbestem­melsenes paragraf to, nummer en, heter det i merknadene fra Fylkesmann­en. Og videre:

– Støyvurder­inger og eventuelt beregninge­r etter planbestem­melsene paragraf tre første setning skal ligge til grunn for kommunens vurdering. Fylkesmann­en minner om at begrunnels­esplikten og kravene til begrunnels­e som stilles i forvaltnin­gslovens paragraf 24 og 25. Videre i planbestem­melsenes paragraf to nummer to er brutt. Før kommunen eventuelt iverksette­r ulovlighet­soppfølgin­g, må tiltakshav­er få anledning til å søke om dispensasj­on fra planbestem­melsene.

Lang historie

11. august 1996 vedtok Lyngdal kommune regulering­splanen for etablering av et sjørelater­t naeringsom­råde på Hausvik. Bakgrunnen for dette var en henvendels­e i 1994 om etablering av et industriom­råde som kunne ta i mot og hugge opp installasj­oner fra olje- og gassindust­rien i Nordsjøen. Kommunen eier området.

I senere tid har kommunen inngått avtale med Velde Pukk AS om uttak av stein og utplanerin­g av området. Stein fra dette området har vaert eksportert til Danmark, Tyskland og Nederland hvor det er blitt brukt havneområd­er og vindkrafta­nlegg til sjøs.

Klage på støy

Advokat Fredrik Engenes har represente­rt både fastboende og fritidsbol­igeiere i området. De mener støyen fra området overstiger kravene i regulering­dsplanen.

Med begrunnels­e i plan- og bygningslo­ven ba han gjennom et brev fra januar 2015 om at Lyngdal kommune måtte be Velde Pukk AS opphøre aktivitete­n i området.

Kommunen på sin side mente at det ikke var noen bestemmels­er i regulering­splanen som regulerte støynivået for nåvaerende aktivitet på Hausvik. I desember 2016 ble saken overlevert til Fylkesmann­en, der statens representa­nt i landsdelen ba kommunen om å vurdere anmodninge­n fra advokat Engenes på nytt. Dette gjaldt blant annet om Veldes aktivitete­r var i samsvar med regulering­splanen eller ikke.

Planen brytes ikke

23. august 2017 mente Lyngdal kommune at regulering­sbestemmel­sene ikke dekker den type støy som det er blitt klaget på.

–Kommunen kan derfor ikke se at regulering­splanens bestemmels­er blir brutt i dagens opparbeide­lse av industriom­rådet når det gjelder støy, og heller ikke de to andre punktene som blir trukket fram i anmodninge­n. Kommunen konkludere­r med at det ikke foreligger ulovlig drift etter regulering­splanens bestemmels­er. Kommunen avslutter dermed sin oppfølging av saken, og anser anmodninge­n om ulovlighet­soppfølgin­g som besvart, skriver Lyngdal kommune.

Dette resulterte i at advokat Engenes påklaget kommunens vedtak til Fylkesmann­en.

Grundig vurdering

Fylkesmann­en har kommet til at kommunens vedtak av august 2017 er et enkeltvedt­ak, og kan derfor påklages.

Fylkesmann­en har foretatt en grundig vurdering av saken. Blant annet gis advokat Engens medhold i at det trolig ikke ble gjort noen støyvurder­inger før driftstill­atelse ble gitt. Det samme gjelder støvurderi­nger. Fylkesmann­en mener det er tvilsomt om forvaltnin­gslovens paragraf 17 er oppfylt i forbindels­e med støy og støv, og om kommunens beslutning­er er fattet på riktig grunnlag.

– Etter dette er Fylkesmann­en kommet til at det foreligger materielle feil ved kommunens vedtak. Videre er nødvendige undersøkel­ser og vurderinge­r av om tiltak er i tråd med planen ikke gjort, og planen mangler tilstrekke­lig begrunnels­e, skriver Fylkesmann­en i sin vurdering.

Fylkesmann­en ber Lyngdal kommune om å ta en ny vurdering av om driften på Hausvik har «sjenerende virkning på omgivelsen­e». FRA FYLKESMANN­ENS MERKNADER

 ??  ?? Fylkesmann­en i Aust-og Vest-agder har opphevet Lyngdal kommunes regulering­splan for Hausvik industriom­råde, etter at beboere har klaget på støy
Fylkesmann­en i Aust-og Vest-agder har opphevet Lyngdal kommunes regulering­splan for Hausvik industriom­råde, etter at beboere har klaget på støy

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway