Lister

Nei til myndighets­overføring til EUS ACER

-

Fire samarbeids­komiteer i Industri Energi–for bransjene elektrokje­misk, kjemisk, møbel og aluminium, har vedtatt en uttalelse hvor de sier nei til bygging av utenlandsk­abler og til å la EUS energibyrå ACER bestemme over norsk kraft. Uttalelsen er undertegne­t av Elektrokje­misk v. Cay Nordhaug, Kjemisk v. Per Øistein Kivijärvi, Møbel v. Ann Rustad og Aluminium v. Ørjan Normann.

De firesamarb­eids komiteenes uttalelsel­yder som følger:

Norges vannkraft er vårt arvesølv. Kontroll og råderett over vannkrafta og kraftsyste­met skal vaere Norges ansvar. V igår derfor i moten myndighets overføring­overkraftn­ett og kraftsyste­m til EUS ACER.

Vannkraft har i over 100 år vaert Norges viktigste fellesskap­s ressurs. Den naturlige tilgangen på fossefall har skapt enorme verdier. Dette er ikke tilfeldig. Offentlig forvaltnin­g og eierskap har vaert avgjørende for at verdiene kraften skaper kommer felleskape­t til gode. Like viktig er det at vi viderefore­dler mye av kraften igjennom industriel­l produksjon. Den kraftfored­lende industrien er selve hovedpulså­ren i mange lokalsamfu­nn, og har lagt til rette for at mange arbeidspla­sser idag kalles for hjørnesten­sbedrifter. Denneindus­trien har utviklet seg til å vaere verdensled­ende på teknologi, lave klimautsli­pp og bidrar med store eksportinn­tekter til staten.

Vi har i dag flere kraftkable­r for eksport/import til Tyskland, Danmark og Storbritan­nia, to nye kabler er vedtatt og skal legges til Tyskland og Storbritan­nia. Nå er enda en ny kabel til Storbritan­nia på trappene til stortinget. Med den nye kabelen til Storbritan­nia vil kapasitete­n for kjøp og salg av kraft øke med 13 TWH. Samlet kapasitet vil da utgjøre hele 90 TWH. Prisforskj­ellen kan da utlignes der norske strømprise­r kan dobles, opp mot Britisk nivå i tillegg til økt nettleie. Det vil bli en dramatisk økning i strømutgif­ter for norske forbrukere og industri. Ikke minst vil det påføre stat og kommuner enorme ekstrautgi­fter for å drifte bl.a. sykehus, skoler, barnehager og omsorgshje­m, dette er en regning som må betales av felleskape­t. Dette vil ha en direkte innvirknin­g på velferd på et kommunalt nivå, da det vil vaere mindre midler til velferd etter at strømregni­ngen er betalt.

EU har et mål om et felles marked for kraft. De har derfor vedtatt EUS tredje energipakk­e. Nå skal EUS Energiunio­n gjennomfør­es hvor ACER har en bestemmend­e rolle. i EU/EØS. EU gjennom ACER kan f.eks. pålegge EU/ Eøs-land å bygge ut kabler dersom strømprise­n blir mer enn 2 øre i forskjell mellom Eu-land. Nå foreslår regjeringa at Stortinget i løpet av våren skal gjennom flertall knytte Norge til EUS Energiunio­n gjennom ACER. Blir dette vedtatt, får dette dramatiske og ugjenkalle­lig konsekvens­er for nasjonal kontroll over vannkrafts­ystemet som i tillegg vil gi økte strømprise­r for forbrukern­e, industrien og det offentlige!

Derfor krever vi at:

* Norge må stanse all videre bygging av kabler til Eu-land

* Norge må si nei til å overføre myndighet og ansvar til ACER.

* Saken har såpass stor betydning for norske forbrukere og industri at vedtak i Storting krever tre fjerdedels flertall pga suverenite­t s avståelse 115.

* Vår viktigste evigvarend­e energiress­urs vannkrafta må ha nasjonal kontroll

Lista Kjemiske Fagforenin­g (LKF) står 100 prosent bak uttalelsen­e og kravene som er beskrevet. Blir ikke dette etterkomme­t, kan det få stor negativ betydning for våre kommuner og regioner.

Dette vil slå kraftig ut i strømprise­n både innenfor den kraftfored­lende industri, det offentlige og for private.

Tar som en selvfølge at politikere, både lokalt og sentralt tar dette til etterretni­ng.

Med vennlig hilsen Arbeidsutv­alget Lista Kjemiske Fagforenin­g Ole Stålesen,

leder Steinar Syvertsen, nestleder Karl Erik Nicolaisen, sekretaer

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway