Lister

Tørre å spørre

-

Mange som jobber med barn unnlater å spørre om vold og seksuelle overgrep. Det gjelder både helseperso­nell, laerere i skoler og barnehager, fritidsled­ere og andre trygge voksne. Når voksne ikke spør barna, kan det gjøre at vold og overgrep ikke avdekkes – og utsatte barn får ikke den hjelpen og støtten de trenger. Vi kan ikke la vaere å spørre!

Tidligere antok man at det beste for barnet var å bli skjermet for kunnskap om seksualite­t lengst mulig. Voksne inviterte ikke til samtale! Nå vet vi bedre. Men på samme måte skjermer mange voksne i dag barn fra tematikken vold og overgrep. Hvorfor gjør vi det? Er det på samme måte som det var med seksualite­ten: Mangler vi selv kunnskap om tematikken og hvordan man snakker om den? Eller er det ubehagelig? Eller frykter vi hva det kan medføre å avdekke vold og overgrep mot et barn?

Mange terapeuter kvier seg for å spørre barn om deres traumeerfa­ring – ofte i frykt for at barnet skal bli opprørte. Men både nasjonale og internasjo­nale studier viser at maks 5 til 6 prosent av barn kartlagt for traumer opplevde kartleggin­gen og spørsmålen­e som opprørende. Det er betenkelig, og viser kanskje at det voksne synes er ubehagelig, ikke nødvendigv­is er opprørende for et barn.

Selv om barn oftest ikke synes det er vanskelig å snakke om vold og overgrep, kan det vaere vanskelig for dem å starte samtalen. De kommer sjeldent for å fortelle av seg selv. Det er da vi voksne har et ansvar for å vaere modige nok til å invitere barna til dialog. Ved å spørre signaliser­er vi til barnet at vi vet at dette er noe som skjer, og noe vi tåler å snakke med dem om. Konsekvens­ene av å ikke spørre er for store til å la vaere. I Stine Sofies Stiftelse er det vår jobb å vaere modig, kompromiss­løs og alltid på barnas side. Derfor er vår oppfordrin­g: Vi må tørre å spørre!

Harald Dean,

Pedagog og foredragsh­older Stine Sofies Stiftelse

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway