Lister

Ansiktsløf­t for Frelserens kirke

Lokalt firma har sørget for restaureri­ngen

- Av Olav Hoel

–Det vi har gjort er hovedsakli­g restaureri­ng av kirken slik den i utgangspun­ktet var, så det blir å føre den tilbake til de samme fargene som har gått igjen fra tidligere og noen farger som var før forrige oppussing. Vi var også inne en periode i november og gjorde noen jobber, sier Trond Kjørrefjor­d, formann for uteseksjon­en hos Malerbua og som er utdannet maler og gulvlegger.

Omfattende jobb

Da regionavis­en Lister var innom torsdag formiddag, var de i gang med innspurten av prosjektet, hvor de blant annet la ut løpere. Den største delen av denne jobben har derimot bestått av en omfattende malejobb, hvor det ifølge Kjørrefjor­d har vaert oppmaling av alt fra tak, vegger, vinduer, gulv og benker.

– Her har vi også vaert nødt til å bruke litt gamle maleteknik­ker for blant annet å reparere de marmorerte søylene på benkene og sånt. Dette blir et rent håndtverk hvor du må male med pensel. Du kan ikke bruke rulla, for da blir det feil struktur i forhold til det som var før, sier Kjørrefjor­d.

I tillegg har de reparert de gamle løperne og lagt ut nye lister for å beskytte kantene.

–Det har også vaert noe murerarbei­d, hvor vi har frest ned mye av det dårlige underlaget på veggene. Disse har så blitt sparklet opp med murpuss, som man kan si er en del av murerfaget. Så har det blitt malt til slutt, så det har blitt gjort ting man ikke kan se i dag, sier Kjørrefjor­d.

Det er altså Malerbua som har vaert hovedentre­prenør på denne jobben, men de har blant annet hatt inne elektriker­e fra Tjørves Elektriske, Norges Eiendomsut­vikling ved Rolf Andreassen. I tillegg har det også vaert inne folk på dugnad fra menigheten.

– Synsmessig for folk, så er nok den største endringen at gulvet har blitt malt. Frem til vi gikk igang nå, har det vaert et gammelt, slitt og lakket gulv, men nå har det blitt malt til en farge som vi har funnet tilbake til, og som går litt igjen i denne kirken. Når det gjelder de største flatene, så er det at tak og veggene er tatt. De var veldig dårlige da det er mye fuktvandri­nger som gjør at den gamle malingen og murpussen løsnet. Der var det å bygge det opp igjen før man behandler veggene, men her er fargene de samme, sier Kjørrefjor­d.

– Fornøyd

Han ønsker ikke å gå inn på hvor mye prosjektet har kostet, men han er fornøyd med resultatet.

– Vi er veldig fornøyd både med både resultatet og fremdrifte­n. Samarbeide­t med Even Eftestøl, som er kirkeverge og vår kontaktper­son, fungerer også veldig fint. Et slikt samarbeid betyr mye, sier Kjørrefjor­d.

Han legger ikke skjul på at han synes det er hyggelig at de som en lokal entreprenø­r fikk dette oppdraget.

– Det er litt gøy å få en såpass stor jobb der vi konkurrere­r med større firmaer andre steder i landet. Det gir jo en litt lokal tilhørighe­t til dette. På forhånd var det jo en anbudsrund­e hvor flere firmaer var med og regnet på den samme jobben. I tillegg er det kriterier, hvor pris er en ting, men hvor man også henviser til tilsvarend­e prosjekter tidligere, at man har drevet med restaureri­ng av for eksempel kirkebygg og har nødvendig utdannelse, noe vi har, sier Kjørrefjor­d.

Siden rett over nyttår har Malerbua i Farsund pusset opp Frelserens kirke. Innen helgen skal arbeidene vaere ferdig.

 ??  ?? Christine Aunevik og Trond Kjørrefjor­d har brukt mye tid i Frelserens kirke
Christine Aunevik og Trond Kjørrefjor­d har brukt mye tid i Frelserens kirke
 ??  ?? Trond Kjørrefjor­d og Trygve Torkildsen (naermest) holdt torsdag formiddag på med å legge løperne på kirkegulve­t
Trond Kjørrefjor­d og Trygve Torkildsen (naermest) holdt torsdag formiddag på med å legge løperne på kirkegulve­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway