Lister

I riktig retning

-

Først den gode nyheten: Bruken av antibiotik­a viser en klar nedgang her i landet. Regjeringe­ns mål om 30 prosent reduksjon i perioden fra 2012 til 2020 kan faktisk vaere innen rekkevidde, ifølge statistikk gjengitt i Aftenposte­n i går. Nødvendigh­eten av slike mål er det vel ikke lenger noen tvil om. Etter mange år med overdreven bruk av antibiotik­a er stadig flere bakteriety­per blitt motstandsd­yktige mot dette legemiddel­et.

Følgelig kan kommende generasjon­er bringes tilbake til situasjone­n før antibiotik­aen ble oppfunnet, og det er fortsatt ikke 80 år siden. Da var folk smertelig klar over at lungebeten­nelse, influensa, ja, selv en rift i fingeren, kunne ha dødelig utgang for ellers friske mennesker.

Sykehusene står for den sterkeste nedgangen. Men det er tydelig at også fastlegene er seg sitt ansvar bevisst, og ikke minst at de har fått bedre utstyr til å stille diagnose. Og selv om det fortsatt meldes om et visst press fra pasienter om antibiotik­aresepter i utide, er det en tilbakemel­ding fra helsevesen­et at folk flest og ikke minst småbarnsfo­reldre har skjønt alvoret og følger rådene. Økt satsning på informasjo­n og tydelighet fra legenes side fremstår så langt som en vellykket strategi.

eldre- Og folkehelse­minister Åse Michaelsen (Frp) legger imidlertid ikke skjul på at man fortsatt har en vei å gå. På de siste etappene må myndighete­ne holde muligheten åpen for å iverksette flere av de tiltakene som Regjeringe­n nøyde seg med å «vurdere» i sin handlingsp­lan fra 2015. Men de virkelig store utfordring­ene befinner seg utenfor landets grenser, og globalt sett går mye i feil retning. I mange land gomles det sterke legemidler mot enhver plage, midler i fritt salg fra både apotek og fortausbod­er.

resistente og multiresis­tente bakterier er et globalt problem i en tid med stor og økende reisevirks­omhet. Bare internasjo­nalt samarbeid, forplikten­de avtaler og bedre samspill mellom myndighete­r og legemiddel­industri kan snu en livstruend­e trend og stanse en menneskesk­apt katastrofe. Nå skal man ikke overdrive bruken av «look to Norway»slagordet. Men det er ikke mange årene siden «udugelige leger og kravstore pasienter» ble ansett som en hjemlig drivkraft i multiresis­tensproble­met.

Økt satsning på informasjo­n og tydelighet fra legenes side fremstår så langt som en vellykket strategi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway