Lister

Vil få barn på rett kjøl

Kjør For Livet ønsker Lyngdal med på lasset

- Av Torrey Enoksen

For å stoppe frafallet på skolen og få barn på rett kjøl, kan et tilpasset fritidstil­bud vaere et alternativ.

På ni år har Kjør For Livet hjulpet over 694 barn og unge her til lands. I torsdagens kommunesty­re i Lyngdal dukket Knut Ove Børseth opp for å fortelle politikern­e om opplegget.

– Kan du hjelpe et barn som sliter med å tilpasse seg i skolen og i fritiden, vil du gi vedkommend­e et liv med positiv mening. Det igjen skaper ringvirkni­nger, ved at vedkommend­e tar tak i egen situasjon og man ser at vedkommend­e blir sett og har egne ressurser. Det er dette budskapet vi ønsker å gi til politikern­e her i Lyngdal, for det er nok mange barn og unge også i Lyngdal som i dag blir sett på som «problemung­dom». Ved å gi dem et tilbud der de forplikter seg til å følge regler som vedkommend­e og lederne av gruppa har utarbeidet sammen, tar de ansvar, sier Knut Ove Børseth.

– Ble sett

I 2009 ble Børseth fra Trøndelag Europamest­er i Rallycross, da han vant Divisjon 1. Kort tid etter at Em-gullet var sikret, ble han kontaktet av en laerer. Han hadde en elev på bare 12 år, en så kalt problemele­v, som om noen dager skulle sendes til en institusjo­n i Nordland.

Laereren hadde spurt gutten om han hadde noen ønsker før han skulle flytte. Svaret overrasket laereren; Å treffe europamest­er Børseth, som bodde ikke så langt fra boligen til guttens mor.

Besøket i verkstedet ble et vendepunkt for både Børseth og ikke minst for gutten. Den unge gutten som var gatens skrekk, ble sammen med gruppe andre voksne personer, deriblant en spesialped­agog, tatt under deres vinger.

Sammen forsøkte de å lage et opplegg der man tok vare på guttens interesser. Dette skulle igjen motivere ham fra å vaere en som ga blaffen i skolearbei­det til å bli en elev som medelevene kunne se opp til. Dermed var opplegget Kjør for Livet et faktum.

– Den gutten som fikk lov til å møte meg i 2009, betaler i dag skatt og er i ferd med å fullføre videregåen­de skole. Han er blitt en god person fordi det var andre som så at han trengte oppmerksom­het. I stedet for at han skulle bli en utgift for samfunnet, er han i dag en ressurs. Det er nettopp dette vi ønsker å formidle til politikern­e i Lyngdal. Det er også en av grunnene for at vi har med Roar Lindland som lokal stjerne i dette opplegget, sier Børseth.

Krav til seg selv

I 2015 var rundt 53.400 barn og unge i alderen 0 til 22 år her til lands under et barneverns­tiltak. Frafallet i skolen fører til et stort utenforska­p i samfunnet.

Kjør For Livet har i dag aktivitete­r i 46 kommunene her til lands og ti i Sverige. Tiltakene organisere­r gjennom faste klubbkveld i et fast hus. Til stede skal det vaere to faste teamledere. Gjennom året holdes det 48 på faste tider. Der gjennomfør­es det teamprat med vekt på trafikksik­kerhet, livsstil, teambyggin­g og sosial kompetanse.

Hver deltaker har en tiltakspla­n som blir loggført opp mot vedkommend­es mål. Det utarbeides også individuel­le rapporter.

Flere fullfører skole

Rapporter organisasj­onen har utarbeidet viser at 87 prosent av deltakerne som deltar i ulike program går minst ett år lenger på skolen. For hver kroner kommunene investerer i programmet, får de sju tilbake.

– Ungdommene skal synes at dette er kult. Det viktigste for oss er at kommunen har en person som har god kontakt med ungdom. Et viktig punkt i Kjør for Livet er at vi ønsker samarbeid med frivilligh­eten, og bidrar til at barn og unge kommer inn i eksisteren­de aktivitete­r, sier Børseth.

 ??  ?? Tidligere i Europamest­er i rallycross, Knut Ove Børseth, mener det er mulig å gi barn og unge et fritidstil­bud som kan føre til at de føler de blir sett og dermed ikke havner i utenforska­p. Nå håper han Lyngdal kommune vil forsøke metodene til Kjør for...
Tidligere i Europamest­er i rallycross, Knut Ove Børseth, mener det er mulig å gi barn og unge et fritidstil­bud som kan føre til at de føler de blir sett og dermed ikke havner i utenforska­p. Nå håper han Lyngdal kommune vil forsøke metodene til Kjør for...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway