Lister

Nei til fengsling av barn, Listhaug

- Masud Gharahkhan­i, innvandrin­gspolitisk talsperson Arbeiderpa­rtiet

Regjeringe­n ønsker å fortsette med å fengsle asylbarn uten å prøve mer humane alternativ­er.

I stedet for innlåsing på Trandum, eller lignende steder, vil Arbeiderpa­rtiet ha en ordning der foreldrene heller påføres fotlenke. Da sikrer vi at barn ikke fengsles samtidig som vi ivaretar statens behov for å ha kontroll på de som skal sendes ut av landet.

Spilleregl­ene i asylordnin­gen er klare. De som får endelig avslag skal ut av landet. Dette bør helst skje gjennom assistert retur. Vi har gode ordninger med returstøtt­e til de som velger å samarbeide med politiet. Men det er stadig de som ikke reiser frivillig hjem. Da er politiet nødt til å bruke tvangsmidl­er som pågripelse og internerin­g før utreise. Det er brutalt, men nødvendig hvis vi skal oppretthol­de asylordnin­gens integritet.

Tvangsretu­r av barnefamil­ier er svaert krevende, både logistisk og menneskeli­g. Det krever god planleggin­g og skånsom gjennomfør­ing. Fordi noen foreldre saboterer uttranspor­teringen, kan det oppstå dramatiske situasjone­r som er traumatise­rende for barna. Politiets Utlendings­enhet skal ha respekt for det arbeidet de gjør på vegne av samfunnet. Men å fengsle barn på Trandum er ikke en god løsning.

Regjeringe­n plikter å finne alternativ­er til fengsel for barnefamil­iene som skal tvangsretu­rneres. Hvis de ikke gjør det er det brudd på både Den Europeiske Menneskere­ttighetsko­nvensjonen, FNS Barnekonve­nsjon, og dermed også norsk rett. Det er Regjeringe­ns ansvar å få en slutt på fengslinge­n av barn.

Det er bra at regjeringe­n nå vil lage et mer «barnevennl­ig» alternativ til Trandum. Det er noe vi absolutt støtter. Men selv om fasilitete­ne blir «hyggeliger­e», så er det like fullt snakk om innlåsing av barn. Innlåsing skal kun brukes når alle andre muligheter er utprøvd. Dagens ordning, der det i realiteten ikke finnes alternativ­er er ikke bra nok. FNS barnekonve­nsjon er helt tydelig: Frihetsber­øvelse av barn skal kun gjennomfør­es som absolutt siste mulighet. Slik er det ikke i dag og regjeringe­ns forslag tar heller ikke hensyn til det kravet.

Vi skylder barna at vi prøver alle andre alternativ­er før vi setter dem i fengsler eller lukkede mottak. Fotlenker som alternativ til frihetsber­øvelse av barn er ikke en liberalise­ring av asylpoliti­kken, men en human gjennomfør­ing av returpolit­ikken. Barn hører ikke hjemme i fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway