Lister

Han ledet Vasaloppet i sju mil

Sjokkerte i verdens største skirenn

- Av Tom Arild Støle

Joar Thele (24) sjokkerte alle da han rykket fra 15.000 løpere en kilometer ut i det ni mil lange Vasaloppet.

– Egentlig var planen å spare krefter og legge meg litt bak. Men jeg følte meg ganske bra i starten, og i de første motbakkene, en drøy kilometer fra start, ga jeg det et forsøk, sier 24-åringen fra Flekkefjor­d til avisen Lister.

Fem minutters luke

En løper fra Tsjekkia hengte seg på flekkefjae­ringen, som represente­rer Oslo-klubben Lyn. På det meste var duoen over fem minutter foran resten av eliteløper­ne i verdens største skirenn.

– Det var en periode der de bak der nok begynte å stresse litt fordi luken ble så stor. For min egen del ville jeg bare gå jevnt og hardt, og jeg hadde jo forhåpning­er om at det ville gå helt inn, forteller Thele.

Han kvittet seg etter hvert med tsjekkeren, og mer eller mindre brøytet vei i snøvaeret. 25 kilometer før mål, etter å ha gått i front i flere mil begynte han imidlertid å kjenne hardkjøret på kroppen. Han hørte helikopter­et som fulgte hovedfelte­t kom naermere og naermere, og etter sju mil ble han tatt igjen.

23. plass

– Det var tøft å gå såpass lenge alene i front, med nysnø i sporene. Jeg var fast bestemt på at de bak meg skulle å få jobbe hardt med å ta meg igjen, men man skal vaere ganske tøff i skallen for å klare å holde en slik ledelse, sier 24-åringen, og legger smilende til:

– Men nå er jeg blitt en erfaring rikere, så til neste år, da holder det helt inn.

Han holdt følge med hovedfelte­t en stund etter å ha blitt forbigått, men etter hvert tok kreftene mer eller mindre slutt for flekkefjae­ringen. Han kom i mål på 23. plass, med tiden 4.27.56, tre minutter og 20 sekunder bak vinneren Anders Nygaard.

– Må tørre å vaere rå

– Jeg ga det virkelig et forsøk, og kan ikke vaere misfornøyd med dagen. Noen gang må man tørre å vaere litt rå. Selv om jeg ikke fikk en bedre plassering enn i fjor, da jeg ble nummer 12, klarte jeg i alle fall å sette farge på løpet, forteller Joar Thele.

For med sju mil mer eller mindre alene i front i verdens største skirenn, og mange Tvminutter, var det mange som ville ha en bit av flekkefjae­ringen etter løpet.

– Nå må jeg nesten gå. Det er prisutdeli­ng her, og så skal jeg i et intervju med svenske Expressen, sier Thele på telefon fra Mora i Dalarne i Sverige.

Nå er jeg blitt en erfaring rikere, så til neste år, da holder det helt inn. JOAR THELE

 ?? FOTO: VISMA SKI CLASSIC ?? Joar Thele (24) fra Flekkefjor­d (nummer 37) ledet Vasaloppet i sju mil, etter å ha sjokkert alle og rykket fra start. Han endte til slutt på 23. plass av over 15.000 deltakere. Dette bildet er fra fjorårets løp.
FOTO: VISMA SKI CLASSIC Joar Thele (24) fra Flekkefjor­d (nummer 37) ledet Vasaloppet i sju mil, etter å ha sjokkert alle og rykket fra start. Han endte til slutt på 23. plass av over 15.000 deltakere. Dette bildet er fra fjorårets løp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway