Lister

Plan som må i havn

-

ÅIfølge Miljødirek­toratet stammer rundt 20 prosent av den marine forsøpling­en fra skipsfarte­n.

ryddeoppig­amle forsøpling s synder kan vaere et tidkrevend­e prosjekt. Denne gangen gjelder det mottak og håndtering av søppel og utslipp fra skip i norske havner. Snart åtte år er gått siden et Eudirektiv om skipsavfal­l ble innlemmet i Eøs-avtalen.

FOR TO år SIDEN pådro Norge seg en dom i Efta-domstolen for mangelfull oppfølging. Målet nå er at alle havner skal ha godkjente planer innen utgangen av neste år, sier klima- og miljøminis­ter Ola

Elvestuen (V) til Dagsavisen

– planer som egentlig skulle ha vaert innført i 2014. Og det er ikke småtterier det dreier seg om. Med definisjon­en av en havn i denne sammenheng, rommer vår langstrakt­e kyst mellom

5.000 og 7.000. Da blir det tusentalls som fremdeles står uten godkjente planer for håndtering av søppel og olje- og kloakkutsl­ipp fra skip.

MEST OPPMERKSOM­HET knytter seg til plastforsø­pling, et tema som omsider er løftetopp på den internasjo­nale agendaen og hvor Norge har inntatt en pådriverro­lle i FN. Problemets omfang kan best illustrere­smed forsknings­rapporter som viser at det nå er mer plast enn fisk i verdenshav­ene. Ifølge Miljødirek­toratet stammer rundt 20 prosent av den marine forsøpling­en fra skipsfarte­n, alt fra frakteskip og fiskefartø­yer til fritidsbåt­er.

AT UTSLIPP og søppel også kan utgjøre et lokalt miljøprobl­em, er åpenbart. Da er problemet at det ikke bare mangler planer, men anlegg for å håndtere avfallet. Noe myndighete­ne må vaere seg bevisst fremover, er å få et samsvar mellom trafikken og fasilitete­ne i hver enkelt havn. Men samtidig er det på sin plass å minne om det ansvaret som påhviler enhver båtfører, fra frakteskip til fritidsbåt: Mangler det tilstrekke­lig anlegg i en havn, så ta med avfallet til den neste.

DE SISTE ÅRENE har det kommet mer politisk trøkk og bevilgning­svilje i denne saken, og bra er det. Og det lyder fornuftig når miljøstats­råden vil ta de største havnene først. Elvestuen høster anerkjenne­lse også fra miljøbeveg­elsen for målet om komplette avfallspla­ner i løpet av 2019. Så får man håpe at timeplanen holder. For en ny sak i Efta-domstolen ville vaere pinlig for miljønasjo­nen Norge. Det får klare at seg at påminnelse­r og påtrykk fra Efta-hold har vaert nødvendig for fremdrifte­n hittil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway