Lister

Fokus på vold og overgrep mot barn

- Av Lars Erik Larsen

Hovedbudsk­apet i utstilling­en er en synliggjør­ing av krenkede barn som har vaert utsatt for omsorgssvi­kt, vold og seksuelle overgrep, ifølge helsesøste­r i Kvinesdal kommune, Ingrid Omland Grimstad.

– Klaer, sko og annet utstyr fra krenkende barn vil bli satt opp og det hører til en historie for hvert plagg. Samtlige elever fra og med 6. klasse til og med videregåen­de skole skal besøke utstilling­en. Utstilling­en er også åpen for besøkende, uttaler hun.

til utstilling­en, som skal stå oppe i hele uke 11, blir det seminar for ansatte i skole, barnehage, PPT, helsestasj­on, politi, barnevern, legesenter, ABUP Flekkefjor­d, familiever­nkontoret og psykisk helse med samme tema 13. mars.

Det er Siri Søftestad som holder foredraget, som også skal fortelles til foreldre senere samme kveld. Søftestad er sammen med Øyvind Aschjem initiativt­aker til «Hvis klaer kunne fortelle»utstilling­en og står bak reddesmå.no, et nettverk av fagfolk, politikere og privatpers­oner fra ulike samfunnsar­enaer som gir sin støtte til arbeidet for å bekjempe vold, overgrep og omsorgssvi­kt mot barn.

av barn bruker kreftene sine på å beskytte seg mot vold, overgrep og omsorgssvi­kt i egne hjem. De lever bemerkelse­sverdig tause med sine katastrofe­hemmelighe­ter, men er ofte fryktelig redde. Verken privatpers­oner, det offentlige hjelpe- og rettsappar­at eller de statlige myndighete­r har skaffet tilstrekke­lig hjelp til de små, redde barna. De fleste får ikke nødvendig beskyttels­e før de er påført betydelig skade, skader som ofte varer hele livet.» står det på nettsiden. «Hovedfokus­et vårt er på de minste barna, fordi tidlig intervener­ing er viktig, og fordi disse barna på alle måter og i alle sammenheng­er er de mest sårbare. Når barns foresatte av ulike grunner ikke greier sitt omsorgsans­var må gode mennesker gjøre det de kan for å trygge barns oppvekstvi­lkår», står det videre.

Utstilling­en «Hvis klaer kunne fortelle» blir satt opp i kulturhuse­t i Kvinesdal. Klaer, sko og annet utstyr fra krenkende barn vil bli satt opp og det hører til en historie for hvert plagg. Ingrid Omland grimstad

 ?? Foto: DAGBLADET/ AGNETE brun ?? «Vi er et par sko i størrelse 20, som tilhører en liten gutt. Egentlig har vi lenge vaert for små for ham, derfor er vi veldig slitte og har fått et hull ved stortåa i den venstre skoen. Det vi vil fortelle skjedde en dag vi hadde vaert og lekt i...
Foto: DAGBLADET/ AGNETE brun «Vi er et par sko i størrelse 20, som tilhører en liten gutt. Egentlig har vi lenge vaert for små for ham, derfor er vi veldig slitte og har fått et hull ved stortåa i den venstre skoen. Det vi vil fortelle skjedde en dag vi hadde vaert og lekt i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway