Lister

Om å ta ansvaret

-

IDet kommer til et punkt hvor den som har det formelt øverste ansvaret, også tar ansvaret – og markerer det på en annen måte enn ved å bli sittende.

tirsdagens redegjørel­se om byggeskand­alen pekte stortingsp­resident Olemic Thommessen (H) i flere retninger: den nylig avgåtte stortingsd­irektøren Ida Børresen, Multiconsu­lt, et samlet presidents­kap. Dagen etter samlet KRF seg om å peke på Thommessen. Dermed forsvant det knappe flertallet presidente­n hadde i ryggen. Og det var beskjeden fra KRF han begrunnet sin egen avgang med. I hans kortfatted­e - og historisk sett ganske enestående – avgangsmel­ding torsdag, lå det fortsatt ingen erkjennels­e av det selvstendi­ge ansvaret som påhviler en toppleder.

EN VANSKELIG DAG for

Høyre, kommentert­e lederen for partiets stortingsg­ruppe, Trond Helleland.

Avgangen kunne ha blitt litt mindre vanskelig dersom den hadde kommet tidligere. Høyre hadde for den saks skyld muligheten til å gjøre som de øvrige partiene, som skiftet ut sine visepresid­enter ved valget i fjor høst. Et enstemmig storting hadde bedt Riksrevisj­onen granske det skandalebe­fengte byggeprosj­ektet og deretter pålagt presidents­kapet å treffe nødvendige tiltak for å få det hele under kontroll og besørge «korrekt og rettidig» informasjo­n til Stortinget. Men både kontrollen og informasjo­nen sviktet, som kjent. Budsjettsp­rekken ble stadig større.

BLIR DET RO i saken etter dette? Thommessen­s – og Børresens – etterfølge­re må selvsagt sørge for en vesentlig bedre styring og informasjo­nsflyt. Men hverken ledelsen eller skattebeta­lerne har per i dag noen garanti mot nye, kostnadsme­ssige overraskel­ser. Og kostnadene i form av svekket tiltro til Stortinget og ulmende politikerf­orakt, vil det uansett ta tid å dekke inn. Byggeskand­alen vil nok bli manet frem når det protestere­s mot nedskjaeri­nger, på ethvert område, i overskueli­g fremtid. Men reparasjon­sarbeidet er påbegynt.

FRA ALLE HOLD, også fra ledelsen i opposisjon­spartiene, understrek­es det at avgangen ikke handler om å ha skylden for byggeskand­alen, men om å ta ansvaret for den. Krf-leder Knut Arild Hareide tilføyde i går noen betimelige betraktnin­ger om at alle som har sittet på Stortinget de siste periodene, deler et ansvar. Men det kommer til et punkt hvor den som har det formelt øverste ansvaret, også tar ansvaret – og markerer det på en annen måte enn ved å bli sittende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway