Lister

Slutt på Polen-turer fra

Rådmannen vil ikke arrangere i kommunal regi

- Av Torrey Enoksen

Gjennom flere år har ungdomssko­leelevene i Lyngdal reist på tur til Polen som foreldrene bidrar til i skoletiden. Fra 2019 må eventuelle turer foregå utenom skoletiden.

–En skal ikke reise langt vekk fra Lyngdal, til Audnedal, Mandal og andre som har en foreldrest­yrt tur. Det går i den retningen her også. Vi har snakket med foreldrere­presentant­ene for dem som i dag er 8. klasse. For dem er dette aktuelt. Turen som 10. klasse skal ha til høsten, den går etter planen. Men det er den videre gangen som vi har trukket noen konsekvens­er av når det gjelder gratisprin­sippet, sier rektor Richard Årdal ved Lyngdal ungdomssko­le.

Gratisprin­sippet

Dette kan bety at kommunen fra og med 2019 ikke er med som arrangør eller del-arrangør av 10. klassingen­es tur til Polen.

I omlag 20 år har elever sammen med foreldrene sine og et par laerere reist til Polen. Der har de sammen med Hvite Busser blant annet besøkt konsentras­jonsleiren Auschwitz der naermere to millioner mennesker ble drept av nazistene.

Turene har blitt gjennomfør­t ved at foreldrene har tatt ansvar for å samle inn penger til finansieri­ng av turen. Ungdomssko­len har også sendt med en eller flere laerere fullt og helt betalt av skolen.

Flere foreldre har gitt tilbakemel­ding til skolen og kommunen som mener at turene til Polen bryter med gratisprin­sippet. Dette prinsippet sier at alle deler av grunnskole­opplaering­en skal vaere gratis.

Loven er klar

Ifølge bestemmels­ene i opplaering­slovens paragraf 2–15, heter det at elevene har rett til gratis offentlig grunnskole­opplaering.

Kommunen, som er eier av skolen, kan ikke kreve å få dekket utgifter av foreldrene eller elevene som skal dekke utgifter til undervisni­ngsmaterie­ll, transport i skoletiden og annet.

Dette gjelder også leirskoleo­pphold, studieture­r eller andre turer som er en del av grunnskole­opplaering­en.

– Lovbestemm­elsene slår fast at den offentlige grunnskole­opplaering­en skal vaere gratis for elevene, skriver rådmann Norman Udland i sin utredning.

Tre alternativ

Tirsdag skal oppvekstko­miteen i Lyngdal ta stilling til hvordan kommunen skal forholde seg i denne saken. I flere av nabokom-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway