Lister

Seksuell adferd på dagsorden

- Av Torrey Enoksen

Det å snakke om seksuell atferd, hvilke grenser som skal settes og kroppsregl­er, er vanskelige temaer innrømmer leder av FAU i Lyngdal, Arnt Gunnar Høyland-lund.

– Det er tre svaert vanskelige temaer som vi ønsker å sette fokus på. Ikke minst dette med grensesett­ing. En del av temaet kan sammenstil­les med mobbing. Spørsmålet er da hvordan vi som foreldre skal gripe fatt i dette. Vi er derfor så heldige at Nina Sletten fra Barnehuset i Kristiansa­nd vil komme og holde et foredrag om disse temaene, sier Høyland-lund.

Møtet finner sted i Aulaen i Lyngdal ungdomssko­le tirsdag kveld. Der vil Sletten sammen med Trude Lindbøe komme med eksempler på hvordan foreldrene kan oppdage krenkelser de unge blir utsatt for.

Ifølge Barne-, unge og familiedir­ektoratet, har ofte de som krenker andre seksuelt selv en historie der de har vaert utsatt for krenkelser av ulike slag. Dette kan handle om vold og seksuelle overgrep, men også mobbing og sosial utestengel­se.

Langvarige konflikter mellom foreldre i etterkant av samlivsbru­dd kan også noen ganger føre til en omsorgssit­uasjon der ungdom blir overlatt til seg selv i en sårbar fase av livet, uten den støtten de trenger for å orientere seg i en kompleks tilvaerels­e.

Det er ikke uvanlig at kun en liten del av seksuelle overgrep blant unge blir oppdaget. Det er disse tegnene foredragsh­olderne vil sette fokus på.

Forskning viser også at oppfølging i de fleste tilfeller kan forhindre at nye overgrep skjer. Skadelig seksuell atferd som seksuelle overgrep, begynner ofte i ungdomsåre­ne.

– Når atferden møtes med en tydelig juridisk konsekvens, eller behandling­smessig konsekvens, er det mulig å stanse den skadelige seksuelle atferden før den etableres som et mønster, skriver bufdir.no

Et av de andre viktige temaene er grensesett­ing. Hvilke regler og lover skal foreldrene sette for barna både ute og hjemme gjaldt før i tiden. I dag snakker en om hvilke normer og regler en ønsker en selv og andre skal følge.

 ??  ?? Arnt Gunnar Høyland-lund håper å fylle aulaen ved Lyngdal ungdomssko­le tirsdag der det blir temamøte om seksuell atferd, grenser og kroppsregl­er.
Arnt Gunnar Høyland-lund håper å fylle aulaen ved Lyngdal ungdomssko­le tirsdag der det blir temamøte om seksuell atferd, grenser og kroppsregl­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway