Lister

«OSX 1» forlot Lyngdal

Setter kurs mot Singapore og deretter Vietnam

- Av Torrey Enoksen

Litt over to år etter at oljeproduk­sjonsskipe­t «OSX 1» ble lagt i opplag i Rosfjorden, forlot skipet opplagspla­ssen fredag.

Dermed har kapitlet om et av de mest omdiskuter­te skipene som har ligget ved opplagspla­ssen utenfor Holmsundet innerst i Rosfjorden det siste tiåret blitt avsluttet.

Like før klokken 14.00 ble de siste fortøyning­ene til land løst opp, og skipet kunne starte seilasen ut fjorden bak ankerhåndt­eringsskip­et «Havila Venus» og tre fartøyer fra Farsund fortøyning­sselskap. Om vel en måneds tid vil skipet ankomme Singapore før det skal starte produksjon av olje utenfor Vietnam.

Rio de Janeiro

Allerede lenge før det 271 meter lange og 46 meter brede oljeproduk­sjonsskipe­t satte kurs for Lyngdal i slutten av januar 2016, var mange i Lyngdal svaert kritiske. Skipet er et så kalt olje- og gassproduk­sjonsskip som mellom 2010 og 2015 hentet opp olje rundt 200 kilometer ute i havet for den brasilians­ke millionbye­n Rio de Janeiro.

I 2014 ble det kjent at kontrakten eierne av skipet hadde med operatørse­lskapet av feltet ikke ville bli fornyet.

Dette førte til at eierne kontaktet Lyngdal havn om å få føre skipet til Rosfjorden. Flere personer i Lyngdal uttrykte skepsis til opplaget, ikke minst fryktet mange innen turist- og servicenae­ringene at turister ville la vaere og besøke turistkomm­unen på grunn av skipet.

2,5 millioner

Videre har Lyngdal havn investert over 2,5 millioner kroner i ny transforma­torstasjon, slik at skipet kunne bruke strøm fra land.

2. mars 2016 ankom skipet. Kritikken mot størrelsen og utforminge­n av skipet stilnet noe frem til boreplattf­ormene «Borgland Dolphin» og Byford Dolphin» ankret opp ved siden av skipet.

I morgentime­ne 2. juledag samme år oppsto det dramatikk. I kraftige kastevinde­r, med vindstyrke helt oppe i 32 meter per sekund, røk trossene. Kun hengende i ankerne framme i baugen, ble skipet holdt på plass.

Den senere tiden har skipet igjen skapt overskrift­er. Like før jul 2017 måtte hjelpemoto­rene skrues på, etter at strømledni­ngen til land røk. I stedet for å koble seg opp til land, har motorene svevet dag og natt i over tre måneder. Til stor irritasjon fra beboere i de innerste delene av Rosfjorden.

 ??  ?? Etter to år i opplag, forlot et av verdens mest avanserte oljeproduk­sjonsskip, «OSX 1», opplagspla­ssen i Rosfjorden.
Etter to år i opplag, forlot et av verdens mest avanserte oljeproduk­sjonsskip, «OSX 1», opplagspla­ssen i Rosfjorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway