Lister

Sier nei til oppdrettsa­nlegg

Men ordføreren ville beholde det i kommunedel­planen

- Av Bjørn Hoel

Kommunesty­ret i Farsund vedtok, etter en relativt heftig meningsutv­eksling i kommunesty­resalen på Husan torsdag, å ta ut oppdrettsa­nlegg fra kommunedel­planen for Farsund og Lista, mot blant annet ordføreren­s stemme. Resultatet var det samme som formannska­pet hadde innstilt på i sitt møte 13. februar.

Den som tok sterkest til orde for at oppdrettan­legget ikke skulle tas ut av kommunedel­planen var ordføreren selv, Arnt Abrahamsen.

Store inntekter

– Det finnes mange gode publikasjo­ner innen denne type naering, som viser at det ikke trenger å vaere så skadelig som noen hevder. Vi vet ikke så mye bedre enn andre. vi må ikke bare vurdere dette ut fra følelser, understrek­et han.

Han påpekte videre at han hadde vaert i kontakt med folk som driver innen oppdrett i Flekkefjor­d, og inntrykken­e han fikk fra dem var ikke så negative i forhold til miljø.

– Og et anlegg som ligger i vår kommune skal også skatte til vår kommune. Jeg har fått høre av ordføreren i Flekkefjor­d at de forventer en inntekt på 30 millioner i 2018. Ikke det at vi kan forvente oss noe i naerheten av det, men kommunen vår har vedtatt å legge til rette for blå naering, argumenter­te han.

Flere uenige

En av representa­ntene som ikke var enig var Krfs Jostein Kydland, som ifølge ham selv hadde tenkt seg godt om før han falt ned på at han ville ta oppdrett ut av planen.

–For Farsund og Lista er naturen vårt fremste våpen, for å si det sånn. Slik jeg ser det er det for mange usikkerhet­smomenter i dag. Jeg er ikke villig til å ta en slik sjanse, sa Kydland.

Også Venstre Oskar Tveit argumenter­te sterkt for det samme.

– Eidsfjorde­n er et flott område, og jeg ønsker ikke at det kan risikere å bli ødelagt, sa han.

Flere av partiene var også splittet i denne saken, blant annet KRF og Sp.

Sps Jens Viken sto fortsatt på at man burde vaere med å legge til rette for naering. Det samme gjorde Anija Wormsen, som er SVS eneste representa­nt i kommunesty­ret.

– Og vi er enstemmige, og ønsker at det omtalte oppdrettsa­nlegget tas ut av kommunepla­nen, sa hun til humring fra salen.

– Skaper engasjemen­t

Høyres Edmund Stave var heller ikke var oppdrettsa­nlegg, slik som i dette tilfelle:

– Det er klart at oppdrett skaper engasjemen­t, og dette er et vanskelig spørsmål. Det er viktig at det legges til rette for aquakultur, og at vi få mer kompetanse. Men vi må ikke si ja til all oppdrett for det, mente han.

Frps Alf Konradsen la spesielt vekt på at oppdretts-stedet ligger vaerhardt til og mente det ville bli vanskelig å legge til rette for havbruk på Elleholman som det heter der anlegget var tenkt å ligge.

Med 20 mot 9 stemmer ble det vedtatt å ta oppdrett ut av kommunedel­planen.

Glad nabo

I salen var også å Rune Kroslid, som har vaert nabolagets talsmann i denne saken, og som var en glad mann etter at kommunesty­ret falt ned på ta å oppdrett ut av planen.

– Dette var veldig bra, sa Kroslid, som var en smule overrasket over Aps og ordføreren­s sterke argumentas­jon for det motsatte synet.

– Jeg tror rett og slett de stoler for mye på det som kommer fra Oslo, mente Kroslid.

– Vi må skille mellom følelser og kunnskap, sa ordfører Arnt Abrahamsen, som argumenter­te sterkt for å ikke ta ut oppdrett av kommunedel­planen. Jeg har fått høre av ordføreren i Flekkefjor­d at de forventer en inntekt på 30 millioner i 2018. Ikke det at vi kan forvente oss noe i naerheten av det, men kommunen vår har vedtatt å legge til rette for blå naering. ARNT ABRAHAMSEN

 ??  ?? Mens ordfører Arnt Abrahamsen (Ap)
Mens ordfører Arnt Abrahamsen (Ap)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway