Lister

Tidligere spesialise­ring

- Stortingsr­epresentan­t Norunn T. Benestad, (H) Erik Johan T.lindøe, Leder av Agder Unge

Halvparten av elevene velger yrkesfag når de begynner på videregåen­de skole. Likevel vil vi kunne mangle 90 000 fagarbeide­re i 2035, i følge SSB. Derfor er det helt avgjørende at vi lykkes med yrkesfaglø­ftet.

Dagens yrkesfagut­danninger har et par utfordring­er. Elevene kommer for sent i gang med spesialise­ringen, og får ikke nok kunnskap i faget før de skal ut i laerebedri­ft. Utdannings­programmen­e er for vide slik at elevene bruker for mye tid på fag de ikke trenger. En del elever opplever at kompetanse­n deres ikke er etterspurt, og sliter med å få laereplass eller jobb etter at de er ferdige på skolen.

Derfor endrer vi nå strukturen på yrkesfagen­e. Dette er den største endringen siden Kunnskapsl­øftet i 2020. Dette skal gi elevene den kompetanse­n som norsk naeringsli­v trenger. Det vil gi elevene det de trenger før laeretiden og det vil øke sjansene for å få laereplass og jobb.

Fra 2020 blir det gjort tre hovedgrep for å endre utdanninge­ne.

For det første vil vi gi elever spesialise­ring helt fra start, og det skal bli enda mer spesialise­ring i andre året. En som skal jobbe med IKT skal få mer av Ikt-faget, og mindre av andre ting. Det vil motivere elever og redusere frafall og omvalg.

For det andre vil vi samle yrkesfagel­ever som har mer faglig til felles. Vi utvider antall utdannings­program fra åtte til ti. Det betyr at IKT, tradisjons­håndverk, frisør og salg får et løft gjennom egne utdannings­program. Dette er etterspurt kompetanse.

For det tredje faser vi ut laerefag som i flere år nesten ikke har hatt laerlinger, og ikke lenger er etterspurt i arbeidsliv­et.

Disse endringene kommer på toppen av alt regjeringe­n har gjort tidligere. Vi har økt laerlingti­lskuddet med 21.000 kroner per kontrakt, vi har skjerpet kravet om bruk av laerlinger i offentlige anbud og vi har styrket yrkesfag og fagskolene med over 70 mill. kroner bare i 2018, for å nevne noe.

Det er ikke alt vi vet om fremtiden, men vi vet med sikkerhet at vi vil ha et stort behov for fagarbeide­re, derfor er vi glade for at regjeringe­n fortsetter yrkesfaglø­ftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway