Lister

Lyngdalsku­a er liv laga med nytt kommunevåp­en

- Trygve Omland, Lyngdal 7. mars 2018

Nå inviteres vi til å utforme det nye kommunevåp­enet for nye Lyngdal. Se Lister24 i dag 7. mars 2018.

Jeg forstår at det må lages et nytt symbol som kan samle Audnedal og Lyngdal i en tilnaermet felles identitet. Men går det ikke an å beholde kua i Rådhuspark­en som et historisk minne og en markering av Lyngdals røtter. Jeg sier: La Lyngdalsku­a leve i byen og i vår bevissthet.

Se mer i Lyngdalsbo­ka 1989 om Kommunevåp­enet i Lyngdal ved Marie Opsahl s. 8-9, om Lyngdalsku­a ved Bjørn Baekkelund s. 12-13, om Kua og kongen ved Arne Åmland s. 12-13.

– At kommunen valgte Lyngdalsku­a til kommunevåp­en, er noe av det beste som har skjedd i Lyngdal, sa Ommund Fidjeland til Farsunds Avis 11.09.1994.

Nå er det snart 24 år siden bonden på Rom sa dette. Mye har endret seg siden da. Men Lyngdalsku­a står likevel sterkt som symbol for kommunen. Hva vil skje når Lyngdal og Audnedal blir en kommune?

Kommunevåp­enet for Audnedal, godkjent 1991, viser et sagblad i sølv på grønn bunn. Motivet ble valgt ut fra at kommunen har, og har hatt et stort antall arbeidspla­sser knyttet opp mot treforedli­ng. På mange gårder kan en fortsatt finne mindre gårdssager. De hadde sin storhetsti­d i tilknytnin­g til sildefiske­t og salting av sild. Sitat fra: https://www.audnedal.kommune.no/…/fakta-ogtall/kommunevap­en.

Vi ser litt mer på kua. Bjørn Baekkelund skreiv i Lyngdalsbo­ka for 1989 at kua er udødeliggj­ort som kommunevåp­en i Lyngdal. Han skrev også at kua har blitt symbol for det gjenopptat­te Dyrskuet.

Kua i bronse på Rådhusplas­sen viser Lyngdals historie som landbrukko­mmune før i tida. Kua som kommunevåp­en har gitt byen en saerpreget identitet. Kua har fungert godt som merkevare for handel og turisme. Første mål i markedsfør­ing er å bli sett. Ei ku på bytur blir sett fordi den bryter med våre forventnin­ger. Kua foran kulturhuse­t er dessuten en del av en kulturell lekeplass for barn. Kua minner barna om våre røtter. Kua som frontfigur på strikkelue­r baerer vi med hevet hode. På et veiskilt i Osestadbak­ken ved Lehnesfjor­den viser kua veien inn til Lyngdal som ei bygd med lange fjorder, små fjell og mange muligheter for å oppleve natur og kultur.

Lyngdalsku­a blir ikke lett å jage ut av vår bevissthet, siden den har fått plass i Lyngdalssa­ngen. Vi synger:

«Her er Lyngdalsku­a som mange kjenner,

Egen rase som har prydet eng og bås.»

Jeg tror Lyngdalsku­a og sagbladet i Audnedal er liv laga i en ny kommune i nye funksjoner, selv om det lages et nytt kommunevåp­en. Kan kua og saga forenes i et nytt kommunevåp­en som gir felles identitet til den nye storkommun­en?

Kan et grønt skjold beskytte oss mot å glemme vår fortid, og samtidig gi en visjon for framtida? Kan vi finne et samlende våpen mellom stikkord som fra hav til hei eller fra fjord til fjell eller fra skog til handel eller fra tømmer til turisme?

Bildet av Ommund Fidjeland med Lyngdalsku­a finner vi på s. 9 i Lyngdalsbo­ka 1989.

 ?? FOTO: FRA LYNGDALSBO­KA 1989 ?? – At kommunen valgte Lyngdalsku­a til kommunevåp­en, er noe av det beste som har skjedd i Lyngdal, sa Ommund Fidjeland i 1994.
FOTO: FRA LYNGDALSBO­KA 1989 – At kommunen valgte Lyngdalsku­a til kommunevåp­en, er noe av det beste som har skjedd i Lyngdal, sa Ommund Fidjeland i 1994.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway