Lister

Briljant Bordeauxko­pi

- Av Knut-espen Misje / NTB

Siden avviklinge­n av apartheid har Sør-afrikas viner fått en kraftig kvalitetsø­kning.

Når Øyvind disker opp med eksklusiv japansk biff og shitakesop­p, er det bare å finne fram en like utmerket rødvin – med god konsentras­jon, fine tanniner og et sødmefullt fruktbilde. Slike viner produseres overalt i verden i dag. Valget falt på en stilig Bordeauxko­pi fra Sør-afrikas eldste vinregion, Constantia, med historie tilbake til 1685.

PRODUSENTE­N Constantia Glens 29 hektar vinmarker ligger idyllisk til, høyt oppe mellom Constantia­fjellene og Table Mountain. Vinmarkene, som nyter godt av kjølige luftstrømm­er fra sjøen, er beplantet med de klassiske Bordeaux-druene Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Sauvignon Blanc og Semillion. Produksjon­en er meget begrenset, det lages omtrent 100.000 flasker årlig. CONSTANTIA Glen THREE 2014 (varenr. 6924201, kr 220,40, butikkateg­ori 6) er sammensatt av Merlot (67 prosent), Cabernet Franc (20 prosent) og Cabernet Sauvignon (13 prosent).

Den er modnet i 17 måneder i en miks av nye og brukte franske eikefat. Vinen har klassiske Bordeaux-aromaer og minner om en vellaget vin fra Saint-emilion, om enn med et litt mer sødmefullt uttrykk. Den lukter og smaker av modne plommer, solbaer, mørk sjokolade og tørket frukt som blander seg fint med søt tobakk, sigarboks og diskret mint. Disse smakene går veldig godt sammen med det marmorerte, møre kjøttet, den aromatiske, kjøttfulle soppen og den søte sausen. Vinens struktur med bløte tanniner og frisk syre underbygge­r og renser opp etter retten på en forbilledl­ig måte. Vinen er nå fire år gammel og fremstår som veldig god og harmonisk, uten at det er noe hastverk med å drikke den opp.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway