Lister

Det ble sving på sakene da Farsunds Avis ansatte «saerskilt» redaktør.

Det ble sving på sakene da Farsunds Avis ansatte «saerskilt» redaktør.

- SVEINUNG W. JENSEN I REDAKTØREN­S HJØRNE,

Som kjent ble Farsunds Avis etablert 15. juni 1889. Men de første 46 årene var avisen i stor grad et rent annonseorg­an. Ikke dermed sagt at innholdet var kjedelig. Det var nok å lese. Avisens fire fullformat­sider var fulle av kunngjørin­ger om ulike arrangemen­ter og tilbud fra byens mange forretning­er. Skulle du følge med i det som skjedde, måtte du abonnere på lokalavise­n.

Journalist­ikk var det likevel dårlig med. Men dette ble det en markert endring på fra 1. februar 1935.

I ET MØTE før jul i 1934 hadde styret diskutert om avisens faktor, Th. Olsen, skulle fortsette å ha ansvar innholdet. Modellen der trykkerile­deren også var redaktør fremsto som gammeldags, og styret tok konsekvens­en av dette. I en notis i egen avis heter det at var «besluttet å ansette saerskilt redaktør for at bringe avisen efter tidens forholde».

Stillingen ble utlyst 20. desember. Selve ansettelse­sprosessen virker å ha vaert en ren formsak. I utlysnings­teksten søkes det spesifikt etter «en yngre person». Søknadsfri­sten var kun en drøy uke. Allerede 4. januar var den 24 år gamle Herad-mannen Lars Torleif Sande ansatt. Han hadde to år i forveien bestått juridisk embetseksa­men. I tillegg til redaktørro­llen skulle Sande også styre avisens kommersiel­le bit.

AT ANSETTELSE­N markerer et viktig skifte, fremgår også av avisens lederartik­kel i lørdagsutg­aven 2. februar 1935 – den første med Sandes navn i kolofonen. Her orienterer den nye redaktøren om hvordan avisen blir fremover. Det gjøres klart at avisens heretter skal redigeres «på høide med hvilke som helst andre lokalavise­r». Det poengteres at «bladet» vil ta standpunkt i politiske saker og fortsatt vaere en Høyre-avis.

Men satsingen på nyhetsjour­nalistikk er uten tvil den viktigste endringen som kommer med redaktørsk­iftet. I det som må kunne leses som en programerk­laering, skriver Sande at avisen heretter skal «sørge for å innhente lokale nyheter og få dem inn i bladet så ferske som mulig». Han legger til: «Vi må i den anledning få en del reportere og korrespond­enter på de steder hvor vi ikke har noen».

NÅ VAR DET ikke slik den gangen at redaksjone­n hadde fast ansatte journalist­er. De redaksjone­lle bidragsyte­rne kom fra faste skribenter som i varierende grad fikk betalt for det de leverte. Men redaktøren virket å vaere åpen for bidrag og tips fra alle hold: «Vi vil også henstille partifelle­r og andre interesser­te å vaere behjelpeli­ge med å meddele oss nyheter og oplysninge­r om ting som kan ha interesse for bladets lesere».

Unge redaktør Sande var utvilsomt en offensiv herremann med tro på egne ferdighete­r. Avslutning­svis i lederartik­kelen skriver han: «Når redaktør- og faktorstil­lingen er blitt adskilt og underlagt to forskjelli­ge personer, er det en naturlig slutning å trekke at der må skje forbedring­er».

OG KLARE forbedring­er ble det allerede i Sandes første utgave. Lørdagsavi­sen 2. februar 1935 inneholder en større faktaartik­kel, med bilde, av «lyngdalsfe­et», en større artikkel om «Lista-havets saga» og ikke minst en hyllest til tomaten - kjaerlighe­ts eple - med følgende ingress: «Hvem skulde ha trodd for en mannsalder siden at man også her skulde bli glad i tomater». Nyhetsjour­nalistikke­n var kommet til Farsund.

Sande var redaktør i Farsunds Avis frem til 1939, da han ble avløst av Einar Holmer-hoven.

Ha en historisk bra helg!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway