Lister

Toll uten kontroll

-

SRingvirkn­ingene kan bli uoverskuel­ige.

å har president Donald Trump signert sin omstridte beslutning om stål- og aluminiums­toll, og satsene ble like høye som annonsert. Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) overdrev neppe da hun betegnet det som «alvorlig og bekymrings­fullt» med slike hindringer i verdenshan­delen. Isolert sett er det jo ikke Norge som kommer verst ut. Bare 1 prosent av vår store og økonomisk betydnings­fulle eksport av disse varene går til USA. Men ringvirkni­ngene kan bli uoverskuel­ige. Med strek under «kan». For detaljene i Trumps plan er fortsatt ikke kjent. Det naermeste man kommer, er forsikring­en om at «vi kommer til å vaere veldig rettferdig­e, vi kommer til å bli veldig fleksible».

MEN HER HAR BÅDE amerikaner­ne og omverdenen den utfordring­en at ingen vet hva Trump twitrer neste morgen. Mye tyder på at han ikke alltid vet det selv heller, før han setter seg til med sine tommeltott­er på tastaturet. Selve tollmuren for stål og aluminium er imidlertid noe presidente­n varslet allerede i sin valgkamp og som slo saerlig godt an blant arbeidere i USAS såkalte rustbeltes­tater. Og advarslene mot muren – også fra sterke krefter i hans eget parti – har prellet av. En fellesnevn­er for advarslene er at proteksjon­isme simpelthen ikke er svaret, uansett spørsmål.

AT ETT AV SVARENE vil bli mottiltak fra andre land og handelsblo­kker, virker åpenbart og vekker frykt i det meste ellers av amerikansk naeringsli­v. Stålindust­rien sysselsett­er en ørliten brøkdel av bil- og flyindustr­ien, som nå må regne med økte kostnader. Og når prisen stiger fordi amerikansk­e stålprodus­enter får monopol innenlands, får neppe de hjelmog kjeledress­kledde tilskuerne til Trumps signering i Det hvite hus noen andel i gevinsten. Den tar monopolist­ene.

MED SIN BAKGRUNN ser Trump all handel som en arena med vinnere og tapere. Det som har gitt vekst, velstand og relativ stabilitet i verden de siste 70 årene, er imidlertid et regelbaser­t system for internasjo­nal samhandel – et system USA selv var pådriver for etter 1930-årenes smertelige erfaringer med proteksjon­isme og alles kamp mot alle. I dette perspektiv­et kan små land med utadvendt økonomi – som Norge – bare krysse fingrene for hvor Trumps tommeltomm­er havner på twittertas­taturet fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway