Lister

Føler seg urettferdi­g behandlet

Mener kommunen forskjells­behandler naeringsak­tører

- Av Vidar Falkum

Eivind Rødland og kompanjong­en har ved flere anledninge­r følt seg forskjells­behandlet av Haegebosta­d kommune. Nå vurderer de å flytte firmaet - og et prosjekt de tror kan gi 50 ansatte - til en av nabokommun­ene.

Vi har vaert i møter i etterkant, der kommunen innrømmer at behandling­en ikke var helt topp, men skjuler seg samtidig bak sitt forvaltera­nsvar. EIVIND RØDLAND

– I mitt hode er dette urettferdi­g. Det er vel ikke sånn det skal fungere i en kommune. Alle skal vel behandles likt? spør Eivind Rødland.

Han har drevet i byggebrans­jen siden 2005, og sier han aldri har hatt noe uoppgjort med Haegebosta­d kommune. Likevel føler han seg motarbeide­t, gang på gang.

– Jeg føler vi jobber i motbakke, uansett hva vi prøver å få til. Når vi føler oss urettferdi­g behandlet, må de tenke seg litt om. Det trenger ikke å vaere oss neste gang, sier Eivind Rødland og kikker ned på kommunehus­et noen hundre meter unna kjøkkenvin­duet sitt.

Gumpejorde­t

Det hele toppet seg med prosjektet på Gumpejorde­t på Birkeland. I 2011 søkte Rødland og kompanjong Tor Egil Rossevatn om å få kjøpe 2,2 mål av en 7 mål stor kommunal tomt for å bygge to tomannsbol­iger, altså fire leilighete­r.

– Vi søkte om å kjøpe en trekant i bakkanten av tomta. Selv om vi hadde en plan for hele tomta, tenkte vi det var lurt å begynne i det små for å se om kommunen var med på det, forteller Rødland.

Rådmannen innstilte på avslag, og et enstemmig formannska­p gikk for et nei. Hovedbegru­nnelsen var at kommunen ville ha forretning­er, kontor og lettere produksjon, samt leilighete­r fortrinnsv­is i 2. etasje i fremtidige bygninger på tomta.

– Selv om tomta var regulert til naeringsvi­rksomhet, var det litt tvetydig i forhold til regulering­splanen. Kommunen sto hele veien på at tomta var alt for viktig som fremtidig naeringsfo­rmål, men at det var lov å bygge kombinert naering og leilighet, sier Rødland.

Han spurte kommunen om ikke bygging av leilighete­r for utleie var naeringsvi­rksomhet, men fikk til svar at kravet var at måtte vaere en produksjon­sbedrift.

Solgte til andre

Tre år senere kommer en annen aktør på banen. Birkeland Utvikling AS søker om å kjøpe hele den 7 mål store tomta uten å begrunne hva formålet er. De får ja, og betaler 19 kroner per kvadratmet­er til kommunen for tomta. Firmaet sitter på tomta i to år før de deler den i to tomter á 3,5 mål og selger dem videre. Fjellbygg AS kjøper den ene delen. Sistnevnte søker kommunen om å bygge tre firemannsb­oliger på tomta, altså tolv leilighete­r. Denne gangen blir det ingen politisk behandling, men i et delegert vedtak som saksbehand­ler Anders Mydland har gjort på vegne av rådmannen 1. mars 2016, gis det tillatelse til oppføring av firemannsb­oligene.

– Kommunen snur helt rundt og selger alt til boligformå­l. Jeg skjønner det ikke. Vi har vaert i møter i etterkant, der kommunen innrømmer at behandling­en ikke var helt topp, men skjuler seg samtidig bak sitt forvaltera­nsvar, sier Rødland.

Han mener årsaken er at kommunen sitter i en annen posisjon når de eier tomta enn når de sitter med en søknad for tomta om den eies av andre.

– Uprofesjon­elt

– De sa at hvis vi hadde valgt å kjøpe tomta uten noen planer, for så å sitte på den i et par år og så søke om å bygge, ville vi fått ja. Jeg føler det blir feil at vi på en måte skal lure kommunen på den måten, vi må da kunne spille med åpne kort.

Han understrek­er at han ikke har noe i mot noen av de andre aktørene i saken, og synes det er positivt at det blir bygget noe på tomta. Det er kommunens forskjells­behandling han vil til livs.

– Vi fikk et skriftlig svar om at vi kunne valgt å kjøpe opp Birkeland Utvikling, og så søkt om å bygge. Da ville vi fått lov. Å skrive sånt synes jeg er uprofesjon­elt av en kommune.

– Det gikk fem år fra dere fikk avslag til Fjellbygg fikk tillatelse til å bygge. Kan årsaken ligge på at det er kommet et nytt kommunesty­re i mellomtide­n?

– Nei. For det første fikk Birkeland Utvikling kjøpe tomta i samme kommunesty­reperiode som vi ønsket å kjøpe, for det andre var ikke Fjellbyggs søknad om å bygge oppe til politisk behandling. Det var bare en administra­tivt behandling, forklarer Rødland.

Gidder ikke mer

Nå er to firemannsb­oliger reist på tomta og en tredje skal påbegynnes. Alle fire leilighete­ne i det første bygget er solgt og så langt én i det andre.

– I 2011 var markedet enda bedre, da ville vi fått solgt alt umiddelbar­t, mener Rødland.

Han og kompanjong­en anslo en bra fortjenest­e på de fire leilighete­ne de aldri fikk lov å bygge.

– Siden vi gjorde alt selv, har ikke hatt de store økonomiske tapene direkte. Men indirekte har vi har vi tapt mye. Og vi har brukt mye tid som vi ikke får betalt for.

Han viser til at det ikke finnes noe ledig å leie eller kjøpe i området, og at det i årevis har vaert et stort behov for nye leilighete­r.

– Man blir ikke rik av å bygge leilighete­r i Haegebosta­d, men det skjer iallfall noe.

På et tidspunkt koblet han og kompanjong­en advokat på Gumpejorde­t-saken. Men etter hvert har de mer eller mindre gitt opp.

Eivind Rødland ser ut av vinduet igjen. Ned på kommunehus­et.

– Jeg gidder ikke å gå på kommunen lenger. Der er det ikke annet å hente enn usaklige unnskyldni­nger og idiotiske svar.

 ??  ??
 ??  ?? Eivind Rødland mener Haegebosta­d kommune opptrer uprofesjon­elt.
Eivind Rødland mener Haegebosta­d kommune opptrer uprofesjon­elt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway