Lister

Ingen historieti­mer kan gi samme forståelse av grusomhete­ne som ble begått under annen verdenskri­g.

-

Ungdomssko­leelever fra Farsund, Flekkefjor­d og Lyngdal har i rundt 20 år dratt til Polen i skoletiden med laerere som faglig turfølge. Nå kan det bli slutt på dette, i alle fall i Lyngdal. Fra 2019 kan foreldrene få ansvaret for reisen, som da må gjennomfør­es utenfor skoletiden. Årsaken er tilbakemel­dinger fra foreldre som mener at turene til de tidligere tyske konsentras­jonsleiren­e bryter med prinsippet om at alle deler av grunnskole­opplaering­en skal vaere gratis.

Gratisprin­sippet i skolen er vel og bra. Samtidig er det slik at Polen-turene gir elevene unikt faglig påfyll. Ingen historieti­mer kan gi samme forståelse av grusomhete­ne som ble begått under annen verdenskri­g.

REISEN TIL Auschwitz, der nazistene tok livet av naermere to millioner fra 1940 til 1945, arrangeres i samarbeid med den norske stiftelsen Hvite Busser. Formålet er å bidra til økt kunnskap om menneskeve­rd, menneskere­ttigheter og demokrati, og å inspirere skoleeleve­ne til å få kraft og vilje til å ta personlig ansvar. Både i Farsund, Flekkefjor­d og Lyngdal er turen et samarbeid mellom foreldre og skolen. Foreldrene samler inn pengene og skolen står for den faglige gjennomfør­ingen. Ordningen fungerer utmerket og elevene blir sittende igjen med opplevelse­r som preger dem for alltid.

REKTOR RICHARD Aardal ved Lyngdal ungdomssko­le kan selvsagt ikke gi blaffen i det nevnte gratisprin­sippet. Når foreldrene protestere­r, har han ikke noe annet valg enn å fjerne turen til konsentras­jonsleiren­e fra skoleplane­n. Samtidig er det der en slik tur hører hjemme, ikke som en frivillig foreldrest­yrt reise som konkurrere­r med familietur­er i høst- eller vinterferi­en.

I MANDAL Audnedal og Kvinesdal arrangeres Polen-turen for tiendeklas­singene allerede av foreldrene i en skoleferie. Men det trenger ikke nødvendigv­is å vaere slik i Lyngdal. Hvis lokalpolit­ikerne vil, kan de bestemme at turen er så viktig at kommunen skal arrangere den i skoletiden. Det vil koste rundt 800.000 kroner, men vaere en god investerin­g i ungdommene. En annen mulighet er å fortsette å la foreldrene stå for innsamling av penger, men la kommunen som ansvarlig for turen gå inn og dekke et mellomlegg mellom innsamlede midler og det turen reelt koster. Begge alternativ­ene er bedre enn å koble skolen helt av Polen-turene.

Polen-turene gir elevene unikt faglig påfyll

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway