Lister

Nytt bybryggeri og utested

Paner for Central Hotel

- Av Lars Erik Larsen

Til sommeren åpner Central Bybryggeri opp i Flekkefjor­d. Bak står lokale øl-entusiaste­r.

Det nye bryggeriet blir Flekkefjor­ds første ølbryggeri. Planen er på sikt å kunne tilby ølet i butikker rundt om, men i starten, før nødvendige papirer er på plass, blir det solgt på eget utested i kjelleren på gamle Central Hotel fra sommeren. Men før den tid er det mye som skal på plass, ifølge styreleder i Central Bybryggeri AS, Bjørn Ivar J. Johnsen, som også står bak den årlige ølfestival­en Smaabrygg i Flekkefjor­d.

Central Hotel

– Døgnet har nesten ikke nok timer for tiden, hehe. I tillegg til å skaffe papirer på at vi kan selge i eget bygg, må vi også søke om statlig tilvirknin­g.

Det for å selge til butikker.

Det som tar mest tid er likevel å totalrenov­ere lokalet. Her gjenstår mye, sier Johnsen til regionavis­en Lister.

Aktørene bak det nye bryggeriet i Flekkefjor­d, Daniel Egeland, Hege Helén Hansen (Kongshamn Bryggerest­aurant), Tønnes Andreas Strand og nevnte Johnsen gikk selv ut på Facebook fredag og offentligg­jorde planene om nytt bryggeri og utested. Andreas Lindhom, styreleder i selskapet Frisk Fisk AS, er også med på laget. De involverte skriver følgende om planene på gamle Central Hotel.

– Noe unikt

– Der skal vi brygge frem nye og spennende smaker med lokal tilhørighe­t for å tilby kundene våre det beste fra denne kanten av landet. Målet vårt er å skille oss ut og skape et unikt konsept for å gi den fine byen vår det ølbryggeri­et det fortjener. Foreløpig er vi små, men vi sikter høyt mot smaksopple­velser og ølglede fordi vi synes at livet smaker best utenfor komfortson­a, sto det skrevet i innlegget.

– Vi har en forretning­splan og vi ønsker å lage til noe unikt, sier Johnsen til regionavis­en Lister.

Brygghus

Ølmarkedet er et tøft marked å slå i gjennom i. Johnsen er likevel ikke bekymret.

– Jeg har smakt på vår sjefsbrygg­er (Daniel Egeland) sitt øl og det er bra kvalitet. Vi ønsker å vokse på sikt, selv om konkurrans­en er svaert tøff. Det er mange mikrobrygg­erier rundt om i Norge nå.

Han viser også til fordelen ved å ha et eget brygghus hvor ølet kan selges fra.

– Avgiftene er langt lavere i eget hus. Det betyr at vi sitter igjen med mye mer per solgte enhet i eget utested enn i for eksempel butikk. Det er en stor fordel for oss.

Håper på støtte

Central Bybryggeri AS har søkt Flekkefjor­d kommune om 100.000 kroner i støtte gjennom naeringsfo­ndet. Formannska­pet har gitt tommel opp. Nå gjenstår det kun at bystyret gjør det samme.

– Det vil hjelpe oss utrolig godt på veien å få denne støtten. Det er det ingen tvil om. Vi kommer likevel til å kjøre på og starte opp uansett. Nå har vi bestemt oss, sier Johnsen.

I søknaden til kommunen kommer det fram at bryggeriet har en målsetning om å kunne produsere 2.500 liter øl i måneden.

Planen på lenger sikt er å øke produksjon­en.

– Ønsket er å kunne lage flere arbeidspla­sser i byen, står det i søknaden.

Ønsket er å kunne lage flere arbeidspla­sser i byen GJENGEN BAK CENTRAL BYBRYGGERI

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Evy Severinsen fra Frisk Fisk AS, Daniel Egeland, Tønnes Andreas Strand, Hege Helen Hansen og Bjørn Ivar J. Johnsen satser på øl.
FOTO: PRIVAT Evy Severinsen fra Frisk Fisk AS, Daniel Egeland, Tønnes Andreas Strand, Hege Helen Hansen og Bjørn Ivar J. Johnsen satser på øl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway