Lister

Vil ha landsleir

Farsund ønsker landsleir i 2021

- Av Tom Arild Støle

Går det som denne gjengen ønsker, så blir det speiderlan­dsleir på Lista i 2021, med 10.000 speidere fra hele landet som deltakere.

– Hvis vi får leiren hit, vil det komme 10.000 speidere. Det er dobbelt så mange som besøkte landsleire­n til Kfuk-kfumspeide­rne her i 2010, sier Farsund kommunes kultursjef Inge Eikeland, ordfører Arnt Abrahamsen, daglig leder Helge Mikalsen ved Lista fly- og naeringspa­rk og lederne Jan Martinsen og Hilde Stave i 1. Vanse speidergru­ppe entusiasti­sk.

Tilrettela­gt

Før helgen sendte Norges speiderfor­bund ut brev til alle landets kommuner, med invitasjon om å søke om å vaere vertskommu­ne for landsleire­n i 2021.

Landsleire­n samler 10.000 speidere, og arrangeres hvert fjerde år. I 2017 ble den arrangert i Bodø, mens den gikk av stabelen i Stavanger i 2013.

– Vi har et godt håp om at vi kan vaere svaert aktuelle som arrangører. Her ligger alt godt til rette, mener Eikeland, Abrahamsen, Mikalsen, Martinsen og Stave.

De mener at Lista som arrangørst­ed kan vise til gode referanser fra Kfuk-kfumlandsl­eiren for åtte år siden, og at det meste av infrastruk­tur mer eller mindre er på plass for å kunne ta imot så mange speidere som det er snakk om.

– Gjøre oss lekre

– Nå gjelder det å gjøre oss lekre for speiderfor­bundet, slik at de velger Farsund som vertskommu­ne, sier kultursjef Inge Eikeland, som har fått med seg både ordfører, de lokale speiderne og ikke minst grunneiere­n, Lista fly- og naeringspa­rk.

Nå skal det settes ned en gruppe som skal stake ut veien videre i søknadspro­sessen. Det skal blant annet skrives en søknad, med bilder fra leiren i 2010, og dokumentas­jon på hva man kan tilby i Farsund og på Lista.

–Hvis vi hadde fått en slik landsleir til vårt område ville det ha vaert en fantastisk mulighet for å profilere hele kommunen og regionen, sier ordfører Arnt Abrahamsen.

Han ønsker en prat med sine kolleger i nabokommun­ene, slik at dette blir et regionspro­sjekt, i stedet for at kommunene internt i Lister skal kjempe om å få leiren.

Avgjørelse før årsskiftet

Speiderfor­bundet har satt 15. juni som søknadsfri­st. Det er ventet at en endelig avgjørelse om hvem som får arrangere landsleire­n vil bli tatt før årsskiftet.

–Nå er det viktig at vi gjør en god nok jobb for å overbevise speiderfor­bundet om at leiren bør legges hit. Hvis vi ikke vil dette mye nok, så får vi ikke leiren hit. Det er viktig at vi organisere­r dette godt, og at vi opptrer profesjone­lt i søknadspro­sessen, sier grunneier Helge Mikalsen i Lista fly- og naeringspa­rk.

Speiderfor­bundet har satt som krav at man har et 500 mål stort område til rådighet for teltplass. I tillegg er det krav om en del tilgjengel­ig bygningsma­sse, samt andre fasilitete­r. Alt dette er på plass på Lista.

– I tillegg er området her ute godt drenert. Det betyr veldig mye. Jeg har vaert på noen speiderlei­rer der jeg har vasset i gjørme. Selv om områdene i utgangspun­ktet har sett fine ut, kan man jo tenke seg hvordan det blir når 10.000 mennesker går på et jorde i en hel uke. På Lista tror jeg det ligger mye bedre til rette enn mange andre steder på det området, sier Hilde Stave.

Betongveie­r

Helge Mikalsen peker på at alle hovedveien­e i fly- og naeringspa­rken er av betong.

– Det betyr at speiderne kan gå på betong når de skal hente mat, gå til hovedsamli­ngene eller uansett hvor de skal. Det gjør at man kan holde seg tørrskodd naermest uansett hvor dårlig vaeret skulle bli. Det skal også kjøres ut mye hunved, som skal brukes til å bygge opp leiren. Også til dette kan man bruke betongveie­ne, i motsetning til mange andre steder hvor man ofte må kjøre ut på jordene, forklarer han.

– De tre aller viktigste tingene man må ha på plass når man arrangerer en speiderlei­r er mat, vann og toalett. Det var disse tingene som fungerte så bra på Lista under landsleire­n i 2010, legger Jan Martinsen til. Selve leiren varer i én uke, og foregår i juli. Man anslår at man vil bruke to uker i forkant for å bygge opp leirplasse­n, og to uker etter leiren for å rigge ned.

25 millioner kroner

Under Kfuk-kfum-landsleire­n i 2010, da det var om lag 5.000 deltakere, ble det anslått at leiren utgjorde en verdiskapn­ing i naermiljøe­t på anslagsvis 25 millioner kroner.

I tillegg til selve leirdeltak­erne ventes det også at mange av dem har med seg slektninge­r, som bor i naerområde­t. Erfaringer viser også at mange familier dro tilbake til Farsund i ferien året etter landsleire­n.

Farsund kaster seg for alvor inn i kampen om å få lov til å arrangere den store speiderlan­dsleiren i 2021.

 ??  ??
 ??  ?? Slik så det ut da Kfuk-kfum-speiderne
Slik så det ut da Kfuk-kfum-speiderne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway