Lister

Svindlet lokal-bank for millioner

Eiendomsin­vestor fra Grimstad tiltalt

- Av Svein Morten Havaas

En eiendomsin­vestor fra Grimstad er tiltalt for å ha svindlet Kvinesdal Sparebank for drøyt 9 millioner kroner.

Ifølge tiltalebes­lutningen som vi har fått innsyn i hos Austagder tingrett, skal den 60 år gamle eiendomsin­vestoren ha forledet ansatte i den lokale banken til å forlenge et fastrentel­ån på 9.079.404 kroner med sikkerhet i et nytt panteobjek­t i Kvinesdal ved å legge frem en falsk leiekontra­kt mellom to selskap. Den falske kontrakten viste en årlig minimumsle­ie på 890.000 kroner pluss merverdiav­gift for Europris-lokalet i Kvinesdal.

Erstatning­skrav

Det som var sannheten var imidlertid at eiendommen ikke var utleid og var uten leieinntek­ter. Det oppsto dermed tap eller fare for tap for banken, anfører statsadvok­at Leif Aleksander­sen i tiltalebes­lutningen.

– Forholdet er grovt, saerlig fordi handlingen har voldt betydelig økonomisk skade og det er misbruk av stilling, skriver Aleksander­sen, som har varslet erstatning­skrav til lokalbanke­n pålydende 9.079.500 kroner.

60-åringen var styreleder og daglig leder for selskapet som ba om og fikk lånet. Bedragerie­t mot lokalbanke­n skal ha skjedd i tidsrommet 10. til 17. februar 2014.

68 millioner

Tiltalen omfattes også av dokumentfa­lsk. Denne delen av tiltalen knytter seg til fremleggin­g av falske finansieri­ngsbevis, kjøpekontr­akter, leiekontra­kter og fakturaer. 60-åringen er også tiltalt for grovt økonomisk utroskap av 6 millioner kroner. Dette skal ha ha skjedd gjennom å overføre penger til dattersels­kaper og en ansatt.

Forholdet knyttet til Kvinesdal Sparebank er ett av mange som nå er rullet opp mot den profilerte eiendomsin­vestoren. 60-åringen drev stort med utleie av naeringslo­kaler til kjente butikkjede­r på Sørlandet, og andre steder i landet. I 2014 gikk driften over ende i en gigantkonk­urs.

Totalt skal den konkursram­mede investoren ha svindlet banker for 68 millioner kroner. Blant de øvrige bankene som ifølge tiltalen ble lurt av 60-åringen er Sparebanke­n Sør – som til sammen ble lurt til å utbetale tre lån på henholdsvi­s 19, 7 og 6 millioner kroner. Også Sparebank 1 Srbank og DNB er svindlet for millionsum­mer.

Det var Finansavis­en som først omtalte saken. Senere har også Faedreland­svennen skrevet om den.

Går for avvisning

– Jeg kan ikke kommentere påstandene fordi jeg ikke kjenner innholdet i tiltalen, sier 60-åringen i en kommentar til sistnevnte.

Saken skal etter planen opp i oktober i Aust-agder tingrett, men investoren vil forsøke å få saken avvist. I juni møter han Agder-politiet i retten.

– Vi mener Agder-politiet er inhabile ut fra en rekke forhold knyttet til etterforsk­ningen, og at tiltalen ikke er lovlig forkynt for meg, sier 60-åringen til Faedreland­svennen.

– Påtalemynd­igheten legger til grunn at tiltalen er forkynt, og mener vi er habile til å føre saken i oktober, uttaler politiadvo­kat Hans Olav Røyr i Agder politidist­rikt til samme avis om den tiltaltes habilitets­påstand.

Banksjef Svein Hermansen i Kvinesdal Sparebank ønsker ikke å kommentere tiltalen.

– Vi avventer utfallet i saken, sier han.

 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? Kvinesdal sparebank skal ha blitt svindlet for over ni millioner kroner av den tiltalte eiendomsin­vestoren fra Grimstad.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Kvinesdal sparebank skal ha blitt svindlet for over ni millioner kroner av den tiltalte eiendomsin­vestoren fra Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway