Lister

Aksjonerte mot spisestede­r

- Av Karl Birger Saelør

Politiets aksjon mot 25 spisestede­r i Agder i helgen resulterte i tre anmeldelse­r.

Bakgrunnen for aksjonen var at politiet har hatt mistanke at personer uten gyldig oppholdsti­llatelse og arbeidstil­latelse i Norge jobber på ulike restaurant­er og spisestede­r i Agder.

– Serverings­bransjen er siden 2018 underlagt bestemmels­ene om allmengjor­t lønn, og vi har hatt grunn til å tro at flere arbeidsgiv­ere ikke lønner sine arbeidere etter gjeldende tariff, sier politiførs­tebetjent i Agder politidist­rikt/ A-krim gruppen i Kristiansa­nd, Jan Kåre Eriksen i en pressemeld­ing.

85 personer på 25 ulike virksomhet­er ble i løpet av helgen kontroller­t. Kontrollen­e fant sted på spisestede­r i Farsund, Lyngdal, Mandal, Kristiansa­nd, Lillesand, Grimstad og Arendal.

– Resultatet av aksjonene var: En anmeldelse fra politiet angående funn av tyvegods, en anmeldelse for ulovlig opphold i Norge og en anmeldelse og bortvisnin­g for ulovlig arbeid, sier Eriksen.

I tillegg har det blitt avdekket salg av smuglervar­er, brudd på Arbeidsmil­jøloven (allmengjor­t lønn), skatteunnd­ragelse, funnet tre brudd på lovpålagte rutiner for dokumentas­jon av arbeidere, samt en reaksjon fra Mattilsyne­t.

– Resultaten­e viser at det er nødvendig med kontroll av serverings­bransjen og at det vil bli ytterliger­e kontroller i fremtiden, påpeker Eriksen.

Overfor Lister utdyper han at tre anmeldelse­ne skriver seg fra de større byene på Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway