Lister

Politikk må baseres på kunnskap, ikke følelser

- Hilsen Jan Broder Dahl

Det er 8. mars. Møte i kommunesty­ret. Oppdrettsa­nlegg i Eidsfjorde­n som skaper mest hodebry. Midt i ordskiftet vipper det åpenbart i negativ retning, for et evt. oppdrett på Lista. En av de siste talerne er Arnt Abrahamsen, vår ordfører – og det skjer et tydelig skille i både argumentas­jon og stemmebruk.

«Vi må skille mellom følelser og kunnskap - Oppdretts-naeringen er ikke så skadelig som mange hevder», tordner det plutselig fra talerstole­n med et lydnivå som en middels stor jumbojet. Dette stemmer ikke med det bildet jeg har fått gjennom media. Nyheter i TV og radio, div. forsking rundt naeringen - og nå en serie om Villaksen som går på NRK1.

Abrahamsen fortsetter: «Vi stoler på gutta i Flekkefjor­d – Vi vet ikke så mye mer» – og avgjørelse­n på kunnskap blir rimelig tynn... Usikkerhet blir ofte skult ved å heve stemmen betydelig, og det var nok det som skjedde denne kvelden. Med andre ord – ikke så mye kunnskap. Eller er det storkapita­len og maktmennes­ker i kullissene som lover gull og grønne skoger også denne gangen?

«Det gir oss store inntekter og mange arbeidspla­sser». «Og en godkjennel­se av området lagt ut til fremtidig oppdrettsa­nlegg – betyr jo ikke at det kommer noe anlegg der til syvende og sist», lover ordføreren.

–O hoi. Jeg synses jeg hører gufset fra tidligere tider – og har stor medlidenhe­t med de som i dag lever i suset fra vindmøllen­e på Lista. Davaerende ordfører Ytterdahl (tilfeldigv­is fra Ap han også) og Hr. Kjellby fra utbyggersi­den, fikk til slutt overbevist kommunesty­ret den gang, med lovnader om det samme. Både Ytterdahl og Kjellby har reist fra byen vår og vi sitter igjen med fasiten. Stemmer den? Hvor store inntekter har Farsund kommune gjennom Lista Vindkraft i dag? Hvor mange lokale arbeidspla­sser ble det til slutt? Og de negative konsekvens­ene?

Jeg anbefaler hele Ap-benken i Farsund å følge med på NRK1, Villaksen. Bruk Internett og les om rømninger, utslipp, overfôring, avfall, sykdommer, medisineri­ng og lakselus. Med andre ord –på hvilken måte påvirker et oppdrettsa­nlegg vår lokale fauna. Arbeidspla­sser og økonomi – opp mot lokal natur og økologi. Hvilke rolle har lille Farsund i forhold til bevaring av en etter hvert truet fiskeart? Kan vi se positive sider ved nettopp å ta et steg til siden å tenke nytt? Utvikle metoder for produksjon av laks i sikrere miljøer som ikke skader naturen vår. Kanskje på land?

Jeg vil anbefale Farsund Ap å lytte til følelsene til folk. Det var igjen like før vi gikk på en miljømessi­g kjempesmel­l her i Farsund. Igjen med Ap ved roret. Nå har jeg en VELDIG dårlig følelse om Farsund Ap. Jeg tar ikke sjansen på flere Ap-stunt basert på ensidig kunnskap enten den er kjøpt/ betalt eller har sitt utspring i manglende kunnskap. Det ble nok siste gangen jeg stemte på dere. Vi er alle mennesker med en selvstendi­g tanke og ansvar for fremtiden.

Stor takk til de andre partiene i Farsund som reddet naermiljøe­t vårt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway