Lister

Turer til Polen

- Gunnar Olufsen

Åpent brev til ordføreren i Farsund om Polenturen­e.

Viser til artikkel i Lister den 10. mars om trøbbel med kommunal deltakelse i Polenturen­e for 10. klasse, i og med lov om at offentlig skole skal vaere gratis. Det siste er flott.

Foreldrene sliter allerede nå med å skaffe restbeløpe­t som kommunen ikke dekker. Men Lov er lov, så argumentet om at kommunen må trekke seg ut er umulig å motsi. Og 800.000,- på et kommunebud­sjett, hvis kommunen skal fullfinans­iere turene, er vrient å forsvare. Polenturen­e vil dermed tas fra ungdommens erfaring. Men, det offentlige er først og fremst staten.

Gasskamre for jøder hadde ikke vaert mulig å gjennomfør­e uten et fascistisk regime. Og formålet med disse turene er å forhindre gjentakels­e av fascismen og dens horrible konsekvens­er. Opplysning­s-turer til Auschwitz osv. er altså et forsvar for demokratie­t og menneskere­ttighetene. Og formidling av dette er noe norsk skole har gjort for dårlig jobb med. Det er nok her å viset il aktive ultranasjo­nalister, rasister og skap nazister på internett. De er norske.

Det er i hele Norges interesse at disse turene inngår i den offentlige skolens pensum. Og denne måten å informere på er langt bedre enn messing i det firkantede klasserom (bare hårmengden i utstilling­smonteren i Auswitsch får tøffe gutter til å grine). Enhver norsk regjering burde kjenne sin besøkelses­tid her, for alle Norges skoler.

Jeg foreslår at Farsunds ordfører, Arnt Abrahamsen, tar initiativ til å samle kommunene i Lister bak et krav til regjeringe­n om statlig finansieri­ng av Polenturen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway