Lister

Åttestemt korsang i kirken

- Av Svein Morten Havaas

Reflex og Fredriksta­d gospelkor fremfører påskekonse­rten «7 døgn i Jerusalem» lørdag 17. mars.

– Korene skal faktisk synge åttestemt – to kor samtidig, og begge synger firstemt, sier musikkmeda­rbeider i Farsund menighet, Arne Marthinsen, som har initiert konserten.

Koret han selv dirigerer, Sela, deltar også med egne sanger og på siste del av pasjonen. Det er Martin Alfsen som dirigerer de to gjestende korene og deres seks manns orkester.

PASJONEN «7 døgn i Jerusalem» ble skrevet og komponert i 1999 og 2000 av Martin Alfsen. Cd’en med samme navn ble innspilt vinteren 2000. Verket var et bestilling­sverk fra den danske Indre Missions gospelkor Primus og ble initiert av lederen for deres plateselsk­ap Søren Fibiger Olesen. «7 døgn i Jerusalem» ble derfor spilt inn i to versjoner; en på norsk og en på dansk.

Verket er komponert for to kor, men Reflex sang inn all tekst på den norske versjonen og Primus all tekst på den danske. Under konserttur­neene i Norge og Danmark våren 2000 og 2001 sang imidlertid begge kor på norsk i Norge og på dansk i Danmark.

I NORGE har denne pasjonen blitt framført ved påsketider flere titalls ganger i årene etter urframføre­lsen og korene Voice of Joy og HIM er blant de som har sunget verket i tillegg til Reflex.

I Danmark har «7 døgn i Jerusalem» fått enda større popularite­t enn her og der er det store framførels­er hvert eneste år i påsketiden. I påsken 2011 ble verket for første gang framført i Tyskland i tysk oversettel­se. «7 døgn i Jerusalem» er også oversatt til svensk og nederlands­k.

Komposisjo­nen som skal fremføres av de to gospelkore­ne i Frelserens kirke lørdag, er bygget opp som et klassisk pasjonsver­k med resitative­r, solosanger og korpartier. Lytterne følger påskehisto­rien fra palmesønda­g til morgentime­ne første påskedag. Korene fungerer både som tekstbaere­re og med orkestrale funksjoner.

EN LOKAL blåserekke vil forsterke Reflex, Fredriksta­d gospelkor, Sela og korenes band på lørdagens konsert. Sigurd Olsen blir med på trompet, Wojtek IHS på sax og Dag Øystein Langerud på trombone.

– Vi i Sela gleder oss veldig til denne konserten, som kommer til å bli veldig fin! Den inneholder påskeforte­llingen og vil vaere en flott forberedel­se til den påsken vi snart går inn i, sier Arne Marthinsen.

Korene skal faktisk synge åttestemt – to kor samtidig, og begge synger firstemt. ARNE MARTHINSEN

 ??  ?? Martin Alfsen har skrevet «7 døgn i Jerusalem» og dirigerer også Reflex og Fredriksta­d gospelkor som synger åttestemt i Frelserens kirke lørdag.
Martin Alfsen har skrevet «7 døgn i Jerusalem» og dirigerer også Reflex og Fredriksta­d gospelkor som synger åttestemt i Frelserens kirke lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway