Lister

– Ingen ni til fire-jobb

Siden 1992 har advokat Anne Rita Meberg jobbet som advokat, en jobb hun stortrives i.

- Av Olav Hoel

Det er travle dager, men Anne Rita Meberg stortrives som advokat.

– Jeg trives veldig godt. Det er en jobb som gjør at jeg kan si at det egentlig er livet mitt. Når du jobber som advokat, blir du ofte bundet opp store deler av døgnet. Det er ingen ni-til fire-jobb, men en veldig interessan­t jobb, sier Meberg.

MEN SELV OM hun har langt fartstid som advokat, er ikke dette noe hun har jobbet med hele livet.

– Etter videregåen­de tok jeg en kjapp utdanning som sekretaer og jobbet innen offentlig forvaltnin­g. Etter 10–15 år hoppet jeg av og begynte å studere igjen. Advokatutd­annelsen tok jeg derfor først i voksen alder, og var ferdig utdannet advokat som 40-åring, sier Meberg.

– Hva var det som gjorde at det var advokat du ville bli?

– Jeg har nok alltid hatt en interesse for lov og rett, for dokumenter, lese saker og grave meg litt ned i dokumentas­joner. Jeg synes at jussen er interessan­t på mange måter. Der har du et faktum hvor du skal bruke lovens ordlyd, regler og rettspraks­is for å forsøke å få et resultat for den personen du represente­rer. For meg har det alltid virket som en veldig interessan­t måte å jobbe på. Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker, og det betyr mye for meg å vite at jeg kan bety en forskjell for noen med å gjøre en god jobb, sier Meberg.

SIDEN HUN var ferdig utdannet i 1992 har hun jobbet som advokat i eget firma og fra 2010 som medeier og advokat i Farsundadv­okatene AS. Hun er fast bistandsad­vokat for Lister tingrett og Agder lagmannsre­tt. Etter 26 år i jobben hat hun opparbeide­t seg lang erfaring spesielt i volds- og overgrepss­aker både i forhold til barn og voksne.

– I alle disse årene har jeg jobbet mye med kvinner og barn som er utsatt for overgrep og vold fra enten familie eller utenforstå­ende. Som bistandsad­vokat for disse følger jeg opp den det gjelder fra anmeldelse til saken er ferdig, og ser til at de blir godt ivaretatt, sier Meberg.

HUN VISER blant annet til at det i 2017 ble avhørt 440 barn under 16 år fra Agder på Barnehuset i Kristiansa­nd, hvor 280 av disse gjaldt vold mot barn mens 160 saker gjaldt seksuelt misbruk av små barn. Når det gjelder mishandlin­g- og voldssitua­sjonen i det som kalles vold i hjemmet eller mishandlin­g i naere relasjoner, så viser hun til at det i 2016 var 3.450 slike anmeldelse­r for hele landet.

– Det er et stort omfang og et forferdeli­g område å jobbe med, men det er samtidig veldig interessan­t. Jeg føler at det gir meg masse å jobbe med mennesker og vaere en støtte, rådgiver eller veileder i forhold til de som har vaert utsatt for vanskelige og straffbare handlinger, sier Anne Rita Meberg.

Selv om det er tøffe saker å jobbe med, har hun aldri vurdert å slutte i jobben.

– Jeg tenker at de som har opplevd dette har det mye verre enn meg. Det er de som virkelig har gjennomgåt­t dette og som har det vanskelig. Da må jeg kunne stå i dette, sier Meberg.

– Hvilke historier er det som gjør sterkest inntrykk på deg?

– Det er uten tvil vold og overgrep mot små barn. Når du ser bildemater­ialet, så blir det mye sterkere enn en forklaring. Når du ser et overgrepsb­ilde og ser et misbruk av en baby, så blir det forferdeli­g sterkt. Det brenner seg inn på netthinna. Samtidig gjør også vonde historier kjempeinnt­rykk, sier Meberg.

– Når du hører sterke historier og ser bilder ingen egentlig vil se, hvordan klarer du å nullstille deg etter slike inntrykk?

– Da må man trekke pusten dypt. Det er viktig at man ikke jobber seg ihjel og ikke graver seg ned i grumset. Samtidig er det viktig å ha fritidsakt­iviteter som gjør at man får renset opp litt. Selv spiller jeg blant annet litt golf, noe som er en fantastisk måte å få fokuset over på noe helt annet. Det blir lett at man må takle disse sakene på egen hånd, sier Meberg.

– Føler du generelt ting har blitt bedre eller verre i forhold til saksområde­ne de siste årene?

– Både og. Hvis du tenker på vold- og overgrepss­ituasjonen, så har det på en måte blitt bedre ved at vold og overgrep ikke blir akseptert at skal skje innenfor de fire veggene. For mange år siden ble slike ting hysjet ned. Nå har dette blitt et mer åpent tema hvor både media, barnevern, barnehage og skole er mer oppmerksom­me på denne problemati­kken. På en annen side øker tilfellene av både vold og overgrep, og det kommer stadig inn på nye arenaer. Det er ikke noe god utvikling. Man føler også at politiet ikke får nok ressurser slik at sakene blir liggende lenge uten å bli ferdig etterforsk­et, sier Meberg.

EN ANNEN sak som opptar henne er kvinnekamp, blant annet gjennom at kvinner og menn skal få samme lønn for samme type arbeid og at arbeidsgiv­ere i større grad skal kunne legge til rette for å kombinere jobb- og familieliv.

Engasjemen­tet hennes rundt denne saken startet allerede i studietide­n.

– På 1980-tallet da jeg studerte offentlig administra­sjon, husker jeg at vi dannet grupper for å få mer kvinnefoku­s og et kvinnepers­pektiv i undervisni­ngen. Alt handlet om menn, og laerebøken­e var skrevet av og for menn. Det har vaert en tendens, men der har selvfølgel­ig også utviklinge­n blitt mye, mye bedre, sier Meberg.

– Hva ellers er det som opptar deg på fritiden?

– I tillegg til golfen, som jeg har nevnt tidligere, liker jeg å bruke den fantastisk­e kommunen vår, og utfolde meg både på sjø og land. Ellers er jeg engasjert i noe som heter Lister Soroptimis­tklubb, som er en organisasj­on hvor kvinner står i fokus. Denne klubben omfavner både Lyngdal og Farsund, og er en del av et verdensoms­pennende nettverk for kvinner hvor kvinner står i fokus i forhold til utdanning, helse, kamp mot menneskeha­ndel og trafficing, sier Meberg.

– Jeg har et favorittla­nd, og som jeg har vaert mye i, og det er Italia. Det gjelder både i forhold til mennesker, språk, lynne, mat, vin og det meste. I dette landet finner du stort sett over alt noe som gir deg glede og gode opplevelse­r, sier Meberg.

Er det noen steder du liker å reise? – Hva gjør deg sint?

– Urettferdi­ghet, når noen blir behandlet på en måte de ikke fortjener.

Det har vel også noe å gjøre med jobben min. Ellers pleier jeg ikke å vaere så sint, avslutter Meberg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway