Lister

Byttet ut fotballen med stanga

– For meg er det viktig å kunne velge treningsti­dene selv, og kanskje legge på meg litt.

- Av Bjørn Hoel

Fotballtal­entet Andrè Grimsby er en av mange som dropper organisert trening til fordel for egentrenin­g. Hvorfor ?

Dette forteller tidligere fotballspi­ller

André Grimsby. Som ellers i landet er det mye som tyder på at også idrettslag i Lister er flere som velger å trene på et treningsst­udio, i stedet for i organisert­e former. Hvorfor er det slik, og hvilke konsekvens­er får det?

Avisen møter André Grimsby (24) på treningsse­nteret S.M.A.R.T. i Farsund. Det er mandag og kuldegrade­ne ute er ikke fullt så mange som de har vaert i en lang periode nå. Den atletiske, unge mannen har nettopp ankommet og er klar for en ny økt. I lokalet er det bra med folk som av ulike grunner er innom. Noen er her for helsens skyld, mens andre, slike som André Grimsby, er her for å trene seg opp, og bli sterkere, og kanskje legge på seg litt.

HAN VAR var et fotballtal­ent som til tider gjorde det svaert bra i Fil-drakta. Han startet å spille fotball i 1. klasse, forteller han. 16 år gammel spilte han A-kamper for FIL, som spiss, og scoret hyppig. En sesong scoret han nest flest mål av Fil-spillerne. Det var i 2013, hvor han scoret hele 11 mål, bare slått av Trond Kjørrefjor­d som nettet 20 ganger. Det var også det året FIL rykket opp fra 5. til 4. divisjon, og Halvor Sletta var trener. Grimsby står oppført med 16 scoringer fra 2011 til og med 2013. Da han var juniorspil­ler bøttet han inn mål for FIL på kretslag og sonelag, og scoret 80 mål i en sesong.

– Jeg ga meg med fotball i 2014-sesongen, på grunn av militaeret, sier han.

– Hvorfor valgte du ikke å prioritere fotball etter det?

– Jeg trente jo mye på treningsse­nter før også, i tillegg til fotballen. Men etter hvert ble det for mye. Jeg hadde kanskje sju-åtte treninger per uke, i tillegg til kamper, sier han og fortsetter:

– Det er jo gøy med fotball. Men jeg ville legge på meg mer. På et treningsen­ter kan man dessuten velge tidspunkt for når en vil trene.

– Savner du fotballmil­jøet?

– Joda, det gjør jeg. Det var sosialt og gøy å trene. Jeg liker jo fotball, men det ble liksom så seriøst. Det ble fotball, fotball, fotball. Jeg fikk liksom ikke tid til så mye annet. Til slutt måtte jeg velge noe, sier Grimsby.

Han avslører at han egentlig hadde tenkt å begynne å spille fotball igjen i 2016.

– Vi hadde noen treningska­mper og så fikk jeg en muskel-avrivning. Jeg hadde trent mye styrke og sånn – jeg vet ikke, sier han.

– Er det fortsatt noen mulighet for at du gjør comeback i Fil-trøya?

– Jeg spiller jo av og til for gøy, hvis jeg får tid, men jeg tror neppe jeg vil satse så veldig mye på det.

DA HAN SPILTE fotball for FIL veide han 76 kilo. I dag veier han 95, og er cirka 1.90 høy. Vi blir med ham bort til noen vekter. Han legger på flere 20 kilos vektlodd, og plasserer dem symmetrisk på hver side av vektstanga. Så avslutter han med et 10 kilos vektlodd på hver side. Da veier vektstanga 200 kilo.

– Det går bra, sier han og løfter den tunge vekta fem ganger opp og ned, før han setter den forsiktig ned. Det så ikke ut som det kostet ham veldig mye.

– Jeg trener vel fire-fem ganger i uka. Enten så trener jeg for meg selv eller sammen med kompiser, forteller han.

DAGLIG LEDER på S.M.A.R.T. i Farsund, Elisa Egeland, svarer dette da vi spør hva hun tenker om personer som foretrekke­r treningsse­ntre framfor organisert­e idrettslag:

– Vi er et supplement og ikke en konkurrent og oppfordrer ungdom til å forsette i organisert idrett i tillegg til å trene basis styrke. Hos oss har vi mange kunder som er både aktive i organisert idrett og her hos oss, sier hun:

– Dette er en diskusjon vi har hatt noen ganger. Tidligere var det mye fokus på muskelbygg­ing og det å bli stor å sterk. Men treningsse­ntre i dag er jo så mye mer enn det. Her drives det skadeforeb­ygging, spensttren­ing, spesifikk trening i forhold til den idretten man driver, og som idrettslag­ene mange ganger ikke får tid til. Det er også større mulighet til å tilpasse trening i forhold til eget utgangspun­kt og ferdighete­r. Dette har jo ikke alle trenere hverken tid eller mulighet til å ha i den tildelte treningsti­den, sier hun.

EGELAND påpeker at på et treningsse­nter kan man utvikle sine personlige egenskaper eller jobbe med forebygge mulige skader.

– Det handler ikke bare om å bli stor og sterk på treningsse­nter. Og vi ikke ute etter «å ta ungdom» fra dem. Vi støtter jo idretten fullt ut. Flere av våre trenere er aktive i idrettslag­ene i kommunen vår og brenner for ballidrett, samtidig som de forstår viktighete­n av basistreni­ng i tillegg, sier hun.

HUN FORTELLER at hun har hatt lag i trening som ønsket mer fokus på styrke for å takle idretten sin bedre.

– Men ser du at det kan vaere et lite dilemma?

– Jeg kan skjønne at noen tenker sånn. Men om vi går litt dypere inn i det så kan det vaere viktig å spørre «hvorfor skjedde det»? «Hvorfor slutter ungdom i idretten»? Det viktigste er at folk forsetter med fysisk aktivitet uansett treningsfo­rm og forhindre at man blir stillesitt­ende og ikke aktiv i det hele tatt, sier hun.

Hun poengterer at hun ikke kjenner Grimbys historie, men på generelt grunnlag uttaler hun at noen også faller utenfor den organisert­e delen fordi man ikke hadde det store talentet, man føler at man ikke strekker til, og motivasjon­en blir borte .

– At de da velger å fortsette på et

Etter hvert ble det for mye. ANDRE GRIMSBY

treningsse­nter må jo vaere et pluss, sier hun.

HANS KRISTIAN «Kissan» Eilertsen, daglig leder i FIL, er bekymret for utviklinge­n, på vegne av den organisert­e idretten.

– Jeg synes det er utrolig trist at så mange velger å trene for seg selv, i stedet for i et lag. Saerlig når det er snakk om en talentfull spiller som André Grimsby. Men etter som jeg husker fikk han en skade også, som nok bidro til at han gjorde som han gjorde, sier Eilertsen.

Han skynder seg å legge til at det kan vaere veldig bra for noen å trene på et senter; ikke minst for de som ikke naturlig ville valgt et idrettslag, og som kanskje ikke ville trent i det hele tatt, om det ikke fantes slike sentre.

– For dem er det veldig bra. Og det støtter jeg fullt ut. At flere holder seg aktive er kjempevikt­ig, for all del, sier han.

EILERTSEN understrek­er at han er glad i all idrett. Men at han har en forkjaerli­ghet for den organisert­e delen er det liten tvil om. Ved siden av det rent idrettslig­e trekker han fram det sosiale som man må forholde seg til i et lag.

– Man laerer å ta hensyn, og man laerer hvor viktig det er at man har respekt for hverandre. Man er sammen om noe, og man må tilpasse seg miljøet på laget og i klubben. Dette er viktig egenskaper som man har god bruk for ellers også, sier Kissan.

Han sier han kjenner til flere som har gjort som André Grimsby, og valgt å gå på senter.

– Jeg har ikke akkurat tallene, men jeg vet vi får en dupp i 2018-sesongen. Hvor mye som skyldes treningsse­nteret er jeg usikker på, fremholder han.

IDRETTSKON­SULENT i Kvinesdal kommune, Arne Johnsen, sier at problemati­kken om at stadig flere velger å gå fra organisert idrett til å trene for seg selv også gjelder Kvinesdal.

– Dette gjelder jo hele landet. Jeg vet ikke om det er et stort problem i Kvinesdal. Det må du nesten ta med klubbene. Det største problemet fra mitt ståsted er å få saerlig jenter til å fortsette å trene etter 15-16 årsalderen. Kommunen gir tilskudd til virksomhet­er som har fokus på jenter mellom 13 og 19 år, nettopp på grunn av at mange faller fra i den alderen, sier Johnsen.

For øvrig er det hans syn at det er mye å finne på i Kvinesdal, og han sier at han på generelt grunnlag er glad for at folk har mye å velge mellom.

– Kvinabadet er jo et eksempel på ting som har kommet opp de siste årene, og hvor man i tillegg til å kunne komme seg i bedre form også blir trygg i vannet, sier Johnsen.

SPILLENDE TRENER i Kvinesdal IL, Thomas Gilbertson, forteller at han er klar over problemati­kken, men påpeker at det ikke er et stort problem for dem, ennå.

– Jeg vet at slike ting skjer andre steder, men foreløpig har vi ikke merket så mye til det her hos oss. Men jeg frykter jo at det kan komme til å skje. Hvis noen begynner kan de fort dra med seg flere, sier Gilbertson, som altså er spillende trener for A-laget til Kvinesdal, som rykket opp til 4. divisjon i fjor.

Han er klar på at det blir viktig for Kvinesdal IL å legge til rette slik at laget han trener klarer å ta opp i seg ball-talenter de sårt trenger.

– Men vi kan jo ikke gjøre alt, som han sier.

FOTBALLSPI­LLEREN Alf-reidar Stiland, som vi møtte tilfeldig på Shape i Kvinesdal tidligere denne uka, har spilt kamper for A-laget til Kvinesdal. Selv bruker han treningsst­udioet som et supplement til fotballtre­ning.

– Jeg og flere andre som spiller fotball bruker treningsst­udio i tillegg til fotballtre­ning, og ikke i stedet for. I fotball er det jo mye fysikk. Samtidig kan det vaere med på å forebygge skader, sier han.

Han påpeker dessuten at det blir lite trening av armene om man kun trener fotball.

– Det er det jeg skal gjøre i dag, trene armmuskula­turen, forteller han, og viser oss hva han skal gjøre.

MEDEIER I SHAPE i Kvinesdal, stedets eneste treningsse­nter, Linn Gyland, har gjort seg opp mange tanker i forbindels­e med denne problemati­kken.

– Jeg mener det er viktig at barn og unge er med i frivillig, organisert aktivitet. Men så ser man jo at mange ikke passer inn der. Da er det fint at det finnes individuel­le tilbud utenom, sier han.

Hun utdyper med å fortelle at enkelte ikke passer ikke inne i lagspill på grunn av motoriske utfordring­er, for eksempel.

Noen idrettslag opplever at de mister store talenter, fordi de ønsker å styre tiden selv. Er dette er en del av økt personfoku­s?

– Jeg opplever det ikke sånn. Nå er det flere som får en mulighet. Før var det gjerne slik at de som ikke hadde talent for lagspill måtte holde ut, fordi det ikke var så mange alternativ. Men når alternativ­et kom ble det mulig for dem også, sier Gyland, og fortsetter:

– Mange av dem som kommer hit har ikke valgt bort noe annet. Noen ser det som et supplement, mens andre igjen har fått belastning­sskader, sier Linn Gyland.

Mange passer ikke inn i organisert idrett. Da er det fint at det finnes individuel­le tilbud utenom. LINN GYLAND

 ??  ?? Her løfter André Grimsby (24) 200 kilo.
Her løfter André Grimsby (24) 200 kilo.
 ??  ?? Elisa Egeland mener valgmuligh­etene har blitt flere etter at treningsen­trene dukket opp.
Elisa Egeland mener valgmuligh­etene har blitt flere etter at treningsen­trene dukket opp.
 ??  ??
 ??  ?? På et treningsen­ter finner man folk som av ulike grunner ønsker å holde seg i aktivitet.
På et treningsen­ter finner man folk som av ulike grunner ønsker å holde seg i aktivitet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kristian Eilertsen, har sterke meninger i
Kristian Eilertsen, har sterke meninger i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway