Lister

Elever med viktig budskap

- Av Torrey Enoksen

Tilda Vidringsta­d var en av mange flinke elever som fremførte musikalen Stopp! Ikke mobb! i Lyngdal.

– Vi har laert at vi ikke skal mobbe, og passe på at andre ikke blir mobbet, sier Lisa Kjetilstad.

Eleven på Årnes skole forsøker å samle seg etter fremførels­en av musikalen «Stopp! Ikke mobb!». Foreldre, besteforel­dre, medelever og andre tilhørere som hadde funnet veien til Lyngdal kulturhus for å se forestilli­ngen torsdag kveld, merket ikke at Lisa Kjetilstad faktisk sto på scenen med feber i kroppen.

– Det har vaert gøy, sier Kjetilstad.

DE SISTE 11 UKENE har elevene i femte, sjette og sjuende klasse på Årnes skole jobbet sent og tidlig med å øve inn sangtekste­r, dansesteg og ikke minst sette seg inn i det svaert alvorlige temaet; mobbing.

Veldig mange barn blir mobbet, enkelte av og til, andre så å si daglig. Mange voksne oppdager ikke at barn har det vondt og vanskelig før det oppstår en alvorlig situasjon. Da kan det alt ha oppstått store skader.

DET SOM i begynnelse­n kan bli opp fattet som uskyldig erting og moro av en eller flere personer, kan etter hvert utvikle seg til å bli alvorlig mobbing.

Det er nettopp tilfellet i stykket som laererne Frode Skålevik og Helle-ingunn Aaneland skrev på 2000-tallet. Da musikalen hadde premiere i 2006, var det få som hadde kjennskap til sosiale medier. I dag er situasjone­n en helt annen.

Hilde, som spilles av Lisa Kjetilstad, er en vanlig og blid elev med mange venner rundt seg.

En av de andre elevene ved skolen, spilt av Tilda Vidringsta­d Kristianse­n, synes skolehverd­agen er kjedelig. Samtidig synes hun at Hilde er litt for perfekt for henne. Hun får de andre i gjengen sin til å slenge bemerkning­er etter jenta.

DET SOM STARTET med erting eskalerer etter at mobberne oppretter en falsk facebookpr­ofil. I tillegg sender de meldinger til Hilde med skjult nummer. Ryktene går på skolen, men ingen griper inn.

Etter at mobberne slår til jenta fysisk, forstår barna, men ikke minst de voksne, spilt av sjuendekla­ssingene Ariel Bringeland (mor) og Mai Bertine Eikeland (laerer), at det har foregått alvorlige ting uten at de har skjønt det.

SKYLDFØLEL­SE for hvorfor en ikke har reagert eller skjønt at det skjer alvorlige ting rundt et eller flere barn, ble kanskje en vekker for flere som satt i salen. Ikke minst når de oppdager hvor isolert et barn som blir utsatt for mobbing kan bli. Elevene ved Årnes skole skal vaere svaert glade for at de har svaert engasjerte laerere, ikke minst musikklaer­er Miriam Kroslid Nesje. Hun var høyt og lavt og fikk barna til å formidle et sterkt budskap på en glimrende måte.

 ??  ??
 ??  ?? Elevene ved Årnes skole tar kampen mot mobbing på alvor.
Elevene ved Årnes skole tar kampen mot mobbing på alvor.
 ??  ?? Lisa Kjestilsta­d (t.h.) viste hvordan et barn som blir utsatt for mobbing kan ha det. Her med «mor», spilt av Ariel Bringeland.
Lisa Kjestilsta­d (t.h.) viste hvordan et barn som blir utsatt for mobbing kan ha det. Her med «mor», spilt av Ariel Bringeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway