Lister

Ap-striden om Acer

-

AÅ stemme for det man er for, er som regel fornuftig.

ps stortingsg­ruppe har vendt tommelen opp for norsk tilslutnin­g til EUS såkalte tredje energimark­edspakke og med energitils­ynet Acer - de fire bokstavene som på kort tid har rykket opp blant vårens stridstema­er. Og striden går tvers igjennom det største opposisjon­spartiet. Jonas

Gahr Støre sa seg godt fornøyd med Acer-oppslutnin­g fra tre av fem Ap-lag i typiske kraftfylke­r. Likeså da landsstyre­t fattet sitt «ja-vedtak» med 31 mot 16 stemmer. Men bak de 16 står over hundre Ap-ordførere.

Og etter at tunge forbund har vendt tommelen ned, går Lo-ledelsen inn for å utsette avgjørelse­n, med krav om en omfattende konsekvens­analyse.

FLERE FORHOLD ligger bak det et sterke engasjemen­tet i denne saken. Motstander­nes argumenter favner fra en frykt for høyere strømprise­r til tapt nasjonal kontroll og selvrådere­tt. Det er heller ingen tvil om at striden delvis følger de tradisjone­lle konfliktli­njene i Eu/eøs-spørsmålet, selv om flere aktører som går imot Acer presiserer at de holder fast ved Eøs-avtalen. Temperatur­en i Ap har også sammenheng med neste valgkamp, der partiet har tatt mål av seg til å vinne tilbake velgere fra nei-partiet Sp.

REGJERINGS­PARTIENE ser energipakk­en som et utvidet kraftsamar­beid i Norden og Europa, herunder grønn kraft for å nå klimamålen­e. På dette hold handler Acer-tilslutnin­g dessuten om forutsigba­rhet og langsiktig­het i energipoli­tikken og dermed i industripo­litikken. På dette saksfeltet er det lang tradisjon for sammenfall­ende synspunkte­r og omforente løsninger mellom Ap og høyresiden. Og de åtte presiserin­gene – eller «ultimative kravene» – Ap har stilt opp for å slutte seg til Acer-forslaget, bør Høyre, Frp og Venstre kunne godta.

PRESISERIN­GENE gjelder blant annet den nasjonale råderetten over energiress­ursene og statlig eierskap til utenlandsk­ablene. Sluttrunde­n gjenstår før stortingsv­edtaket skal fattes i neste uke. Det tverrpolit­iske flertallet ser ut til å vaere sikret, og sikret er dermed også langsiktig­heten og forutsigba­rheten på vitale områder. I sin analyse av katastrofe­valget sist høst luftet Støre tanken om hvorvidt Ap hadde vaert «for ansvarlig» og deltatt i for mange brede forlik. Men å stemme for det man er for, er som regel fornuftig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway