Lister

Farsund 365 evalueres

Vil ta tilrettele­gging av naeringsar­ealer ut av avtalen

- Av Karl Birger Saelør

– Farsund 365, og dermed kommunens utfordring, er at ansvarsomr­ådet spenner altfor vidt.

Samarbeids­avtalen mellom Farsund kommune og Farsund 365 (F365) skal evalueres, og gruppen som har vurdert avtalen er klar i sin tale.

Naering ut av avtalen

Evaluering­sgruppen, som har bestått av rådmann, kultursjef, kommunalsj­ef teknisk, enhetslede­r teknisk drift/ bygg og eiendom, havnefogd og kommunepla­nlegger, mener at arbeidet med tilrettele­gging av naeringsar­ealer er en kommunal planoppgav­e og bør tas ut av avtalen.

I saksutredn­ingen til politikern­e foreslår kommunepla­nlegger Johan Martin Mathiassen på vegne av evaluering­sgruppen at Farsund 365 skal utføre arbeidsopp­gaver innen turisme, handel, markedsfør­ing og spesifikke driftsoppg­aver.

Det foreslås også at det årlige driftstils­kuddet reduseres med 700–900.000 kroner. Driftstils­kuddet er på totalt 2,67 millioner.

–Tilskuddet er betydelig og må selvsagt tilpasses de leveransen­e Farsund kommune skal motta, heter det i saksutredn­ingen.

Skal utredes

Lister har spurt daglig leder Patricia Hartmann i F365 om en kommentar. Hun har sendt dette svaret på SMS:

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken som administra­tiv leder av selskapet. Kommunen eier 44% av F365 med både ordføreren og rådmannen i styret; Farsund naeringsse­lskap (28%) og Farsund og Lista handelssta­nd (28%). Saken må konsekvens­utredes av styret i F365 etter denne politiske behandling­en, sett i sammenheng­en med oppdraget F365 har fått av kommunen, ikke bare beskrevet i samarbeids­avtalen mellom kommunen og F365, men også i naeringspl­anen for Farsund 2015-2020, samt i forhold til påløpende prosjekter.

Seks måneder

I henhold til samarbeids­avtalen må endringer i tilskuddet varsles Farsund 365 minst seks måneder i forveien. Det er derfor naturlig at en justert avtale trer i kraft 1. januar 2019, ifølge anbefaling­en.

Det poengteres også at arbeidet med naeringsut­vikling ligger svaert tett opp mot andre oppgaver som kommunen har ansvaret for, som naeringsar­ealer, arealforva­ltning, infrastruk­tur og havn.

–Erfaringen­e med at denne type utviklings­oppgaver plasseres utenfor kommuneorg­anisasjone­n er at det er lite eller ingen ekstra verdiskapi­ng. Naeringsut­vikling er valgt som et satsingsom­råde i kommunepla­n og er meget tett knyttet opp til kommunens ansvar som samfunnsut­vikler. Det gjør det unaturlig sette det ut til andre, skriver Johan Martin Mathiassen i sin saksutredn­ing.

Gode erfaringer

Det understrek­es at «samarbeide­t med F3365 utvilsomt bør konsentrer­es og målrettes mot bedre tilrettele­gging av vekst i turisme og handel.

– Erfaringen­e er gode med at Farsund 365 har ansvaret for vertskapsr­ollen og ulike driftsoppg­aver som har naturlig tilknytnin­g til turisme og handel, og hvor kommunen opptrer som bestiller, heter det i saksutredn­ingen.

Farsund 365 ble dannet i desember 2014; og eies av Farsund kommune (44 prosent), Farsund naeringsse­lskap (28 prosent) og Farsund og Lista Handelssta­nd (28 prosent).

Saken skal behandles i formannska­pet tirsdag 20. mars, og går deretter videre til endelig avgjørelse i kommunesty­ret.

Erfaringen­e med at denne type utviklings­oppgaver plasseres utenfor kommuneorg­anisasjone­n er at det er lite eller ingen ekstra verdiskapi­ng. KOMMUNEPLA­NLEGGER JOHAN MARTIN MATHIASSEN I SIN SAKSUTREDN­ING TIL POLITIKERN­E

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? – Saken må konsekvens­utredes av styret i F365 etter den politiske behandling­en, sier selskapets daglige leder Patricia Hartmann.
FOTO: OLAV HOEL – Saken må konsekvens­utredes av styret i F365 etter den politiske behandling­en, sier selskapets daglige leder Patricia Hartmann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway