Lister

Vil at Polen-turene skal vaere kommunale

Oppvekstko­miteen i Lyngdal går mot rådmannens forslag til vedtak, og vil at kommunen skal vaere ansvarlig for turen.

- Av Siw Eline Holmen

Lyngdal ungdomssko­le arrangerer Polen-turer hver høst for elevene i 10. trinn. Turene gjennomfør­es ved at foreldre har ansvar for å samle inn penger som skal finansiere deler av turen, og skolen sender med laerere som fullt og helt betales av skolen. Kommunen og skolen har fått tilbakemel­dinger fra foreldre som hevder at Polen-turen, slik det gjennomfør­es nå, bryter med gratisprin­sippet som sier at alle deler av grunnskole­opplaering­en skal vaere gratis. I den forbindels­e går rådmannen inn for at kommunen ikke står som arrangør av skoletur til Polen fra og med høsten 2019.

Tirsdag tok oppvekstko­miteen i Lyngdal stilling til hvordan kommunen skal forholde seg i denne saken. I rådmannens forslag til vedtak ble det lagt frem tre alternativ­er til hvordan Polen-turene kan avvikles i fremtiden.

Det første alternativ­et er å gjøre som i flere av nabokommun­ene til Lyngdal, hvor turene til Polen arrangeres av foreldrene og blir enten lagt til høst- eller vinterferi­en. Det andre er om kommunen skal stå som arrangør av hele turen. Det kan igjen bety at turen legges innen skoletiden. Utgiftene for et slikt opplegg for kommunen kan beløpe seg til rundt 800.000 kroner.

Det siste alternativ­et er en kombinasjo­n av kommunal- og foreldrest­yrt opplegg. Der kan kommunen, som ansvarlig for turen, gå inn og dekke et mellomlegg mellom innsamlede midler og det turen reelt koster.

Senterpart­iet, Høyre og KRF fremmet et tilleggsfo­rslag: En kombinasjo­n mellom alternativ to og tre, der kommunen går inn og dekker et mellomlegg mellom innsamlede midler og hva turen reelt koster, og hvor kommunen er ansvarlig for turen. Etter avstemming vil oppvekstko­miteen innstille på dette alternativ­et. Oppvekstko­miteen ber administra­sjonen om å fremlegge flere faktaopply­sninger om kostnader forbundet med Polen-turen til neste møte. Det endelige vedtaket fattes av kommunesty­ret.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Elevene som drar til Polen er innom blant annet konsentras­jonsleiren Auschwitz-birkenau, som er avbildet her.
FOTO: PRIVAT Elevene som drar til Polen er innom blant annet konsentras­jonsleiren Auschwitz-birkenau, som er avbildet her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway